
SOLIS koláč. Úžasný zákusok s dvoma krémami a prekvapivou prísadou.
Na konci receptu nájdete video, podľa ktorého môžete postupovať.
Tento dezert vás očarí svojou jemnosťou a chuťovou harmóniou. Nečakaný doplnok mu dodáva originalitu a spraví z neho skutočne chuťoví pôžitok.
Ingrediencie:
Karamelový krém:
- 700 ml smotany na šľahanie (min. 30 %)
- 1 plechovka karamelového kondenzovaného mlieka (cca 460 g)
- 250 g lúpaných slnečnicových semienok
- 2 PL želatíny
- 50 ml vriacej vody na želatínu
Kávový krém:
- 700 ml smotany na šľahanie (min. 30 %)
- 250 g mascarpone
- 100 g práškového cukru
- 3 kopcovité PL mletej kávy
- 200 ml vriacej vody (na prípravu kávy)
- 2 PL želatíny
- 50 ml vriacej vody na želatínu
Ďalej:
- 2 balíčky kakaových sušienok (2 × 250 g)
- 50 g pražených slnečnicových semienok na posypanie (voliteľné)
- mletá káva na posypanie (voliteľné)
Postup:
Príprava:
Zalejeme mletú kávu (3 PL) 100 ml vriacej vody, necháme lúhovať a potom scedíme. Na suchej panvici opražíme 250g slnečnicových semienok dozlatista, necháme vychladnúť.
Želatínu zalejeme 50 ml vriacej vody, necháme napučať a po chvíli dobre premiešame, aby sa úplne rozpustila. Necháme vychladnúť.
Formu vystelieme papierom na pečenie a dno pokryjeme kakaovými sušienkami. V prípade potreby ich upravíme na veľkosť.
Karamelový krém:
Smotanu (chladenú minimálne 12 hodín) vyšľaháme do polotuhá. Znížime otáčky mixéra a po častiach pridávame karamelové kondenzované mlieko. Premiešame.
Prilejeme vychladnutú želatínu (musí mať neutrálnu teplotu – na dotyk ani teplá, ani studená), pomaly za stáleho miešania.
Nakoniec vmiešame opražené slnečnicové semienka.
Krém rovnomerne rozotrieme na vrstvu sušienok a uhladíme. Prikryjeme druhou vrstvou kakaových sušienok a dáme na chvíľu do chladničky.
Kávový krém:
Smotanu (opäť dobre vychladenú) vyšľaháme do polotuhá. Pridáme práškový cukor a mascarpone, krátko vyšľaháme.
3 PL Kávy zalejeme vriacou vodou, premiešame a necháme vychladnúť.
Postupne prilievame vychladnutú kávu (100 ml), premiešavame.
Nakoniec prilejeme vychladnutú želatínu a dôkladne premiešame (ale nie dlho, aby sa krém nezrazil).
Krém natrieme na vrchnú vrstvu sušienok a uhladíme.
Dokončenie:
Vrch posypeme opraženými slnečnicovými semienkami alebo jemne mletou kávou.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply