Keď sú črevá choré, objaví sa charakteristický príznak. Radšej to neignorujte!

Keď črevá nie sú v poriadku, objaví sa charakteristický príznak. Radšej ho neignorujte!

Črevá plnia v tele veľa dôležitých funkcií, preto sa často hovorí, že sú druhým mozgom. Keď však vaše črevné baktérie nerobia svoju prácu, vaše telo vám vysiela signály, ktoré by ste nemali ignorovať. Skontrolujte, aké sú tieto príznaky.

Bolesť kĺbov môže naznačovať črevné problémy

Jedno z autoimunitných ochorení, reumatoidná artritída, môže byť podľa vedcov príznakom nerovnováhy črevnej mikroflóry. Nadbytok črevných baktérií niekedy spôsobuje rozvoj zápalu. Nedávny výskum dokázal, že zápaly a bolesti kĺbov sú často spôsobené črevnou dysbiózou. Ak sa sťažujete na opakujúce sa bolesti kĺbov, ihneď navštívte lekára, aby vám urobil  príslušné testy.

Priberanie môže súvisieť s fungovaním črevnej mikroflóry. Obézni ľudia majú v črevách inú bakteriálnu flóru ako štíhli ľudia. Experiment vykonaný na myšiach ukázal, že tieto hlodavce po požití baktérií z čriev obéznych ľudí mali väčšiu tendenciu zvyšovať telesnú hmotnosť, hoci konzumovali menej potravy. Pravdepodobne to bolo spôsobené tým, že zvieratá absorbovali viac kalórií.

Potravinová intolerancia a alergie sú stavy mnohých ľudí, ktoré môžu byť ovplyvnené narušenou rovnováhou črevnej mikroflóry. Niekedy sú tieto typy ochorení také nepríjemné, že vyžadujú zásah lekára a klinického dietológa. V tejto situácii je potrebné úplne vylúčiť niektoré potravinové výrobky z jedálneho lístka.

Poruchy mikroflóry v črevách môžu spôsobiť gastrointestinálne problémy, ako je hnačka, vracanie, zápcha, nadúvanie a plynatosť. Zvyčajne je príčinou týchto ochorení otrava jedlom alebo užívanie niektorých liekov. Problémy tráviaceho ústrojenstva môžu naznačovať aj syndróm hrubého čreva, v tomto prípade je črevná mikroflóra výrazne narušená. To isté platí aj pre črevný zápal.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*