Keď máte pocit, že vaše trávenie a zdravie zlyháva, tento nápoj vás postaví na nohy.
Analýza ukázala, že kefír má trikrát viac dobrých baktérií ako jogurt a je pre trávenie účinnejší ako jogurt.
Pre tých menej znalých kefír je jednoducho fermentované mlieko, ktoré obsahuje esenciálne probiotické kultúry. Je ideálny pre žalúdok a prácu čriev, zlepšuje ich prácu, čistí ich od zlých baktérií a je dokázané, že je výborným prírodným probiotikom.
Pre veľké množstvo pozitívnych baktérií, ktoré obsahuje, je kefír výborným prostriedkom proti plynatosti a preukázateľne znižuje plynatosť v tele. Ľudia, ktorí trpia plynatosťou v črevách, bez ohľadu na to, čo a kedy jedia, by mali piť kefír každý deň.
Kefír sa odporúča zdravým ľuďom ako preventívne opatrenie a ako prírodné probiotikum.
Podľa odborníkov na výživu sa tiež odporúča vyrábať kefír doma – je to lacnejšie a môžete získať väčšie množstvo prospešných baktérií.
Odporúčaná denná dávka kefíru pre všetkých ľudí je asi liter, maximálne 1,5 litra denne, nie viac.
Ak však máte žalúdočné problémy, stačí si vziať pohár kefíru a dať doň jednu polievkovú lyžicu mletého ľanu a problém je za pár minút vyriešený.
Kefírové zrnká (Tibetská huba)
Kefír sa vyrába z kefírových zŕn.
Kúsky kefírového zrna prepláchnete vodou len prvý raz. Dobrý pomer je zhruba jedna až štyri lyžice zŕn na liter mlieka.
Potrebujete jednu polievkovú lyžicu zŕn, dáte ich do sklenenej nádoby a zalejete 2,5 dcl – maximálne 3 dcl čerstvého mlieka.
Zakrytú nádobu nechajte stáť 24 hodín pri izbovej teplote, potom sceďte a kefír je pripravený na použitie.
Pozor! Pri práci s kefírovými zrnami, nikdy nepoužívajte kovovú lyžičku, pretože by vám zrnká mohli umrieť. Používajte drevené alebo plastové lyžičky.
Stretli ste sa už niekedy s kefírovými zrnkami? Napíšte nám komentár!
Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply