Kedysi ho volali JEDLO CHUDOBNÝCH! Má mimoriadne účinky na naše zdravie a mali by sme ho jesť aj dnes aspoň 1-krát do týždňa…

Škoda, že dnešní ľudia už na toto zdravé jedlo zabudli!

Pohánka nie je len obyčajná potravina, ale je to aj skvelý prírodný liek…

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, pohánka  nepatrí do medzi obilniny!

Má viac spoločného so semenami rebarbory a šťaveľa! To z nej robí vynikajúcu náhradu za obilniny pre ľudí, ktorí trpia neznášanlivosťou lepku. Pohánka je vynikajúcou alternatívou k ryžovej kaši pre diabetikov.

Len málo ľudí vie, že pohánka je výživnejšia ako mnohé iné obilniny. Hoci sacharidy sú jej hlavnou zložkou, pohánka je tiež bohatá na bielkoviny, minerály a antioxidanty.

Pohánkové sacharidy majú nízky glykemický index. To je dôvod, prečo pohánka nespôsobuje nezdravé zvýšenie hladiny cukru v krvi.

Okrem toho pohánka obsahuje dostatočné množstvo vlákniny a škrobu, čo je nevyhnutné pre zdravie hrubého čreva.

Pohánka je plná aminokyselín, najmä lyzínu a arginínu. Podľa štúdií proteíny obsiahnuté v pohánke účinne znižujú hladinu cholesterolu v krvi, zabraňujú tvorbe žlčových kameňov a znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

Táto nádherná obilnina má vyšší obsah minerálov ako ryža, pšenica a kukurica. Mangán, meď, horčík, železo a fosfor sa nachádzajú v pohánke.

Pohánka je bohatým zdrojom energie – 100 gramov poskytuje asi 1700 kilojoulov. Je bez lepku a preto môže byť vynikajúca náhrada pšenice, raže, jačmeňa a ovsa. Preto je vhodná pre celiatikov. Pohánka má najvyšší obsah rutínu spomedzi všetkých rastlín. Má vysoký obsah vlákniny bielkovín a významné množstvo vápnika draslíka, železa a horčíka. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E a vitamín C.  Okrem toho obsahuje všetky osem esenciálnych aminokyselín. Pohánka tiež obsahuje fytoživiny, ktoré sú prospešné proti mnohým chorobám. Niekoľko zdravotných výhod pohánky možno pripísať jej úžasnému výživovému profilu.

Takže pravidelná konzumácia pohánky môže pozitívne ovplyvniť mnohé procesy vo vašom tele, ako napríklad:

  • rovnováha cukru v krvi,
  • krvný tlak
  • metabolizmus lipidov,
  • trávenie
  • imunitný systém
  • stav kostného tkaniva,
  • znižuje riziko vzniku rakoviny, najmä rakoviny hrubého čreva a prsníka,

Poznámka: Ľudia, ktorí sú alergickí na latex alebo ryžu, môžu tiež reagovať aj  na pohánku: objavujú sa vyrážky, opuchy, gastrointestinálne ťažkosti a  najzávažnejší alergický šok!

Pohánka pomáha pri ochoreniach žíl, zastavuje krvácanie z ďasien a z nosa, spevňuje väzivové tkanivo, podporuje prekrvenie, stimuluje libido a potenciu, má preventívne účinky pri reumatických ochoreniach a artritíde, posilňuje imunitný systém a reguluje krvný obeh. Pohánka je silno bázická potravina, je teda veľmi vhodná na odkyslenie organizmu.

Teraz je čas zamyslieť sa, či nie je čas zaradiť pohánku do svojho jedálnička?

Ak vás tento príspevok zaujal, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*