Kľúč k dlhovekosti! Zlepšujú funkcie mozgu, chránia pred starnutím a chorobami.

Najnovšie vedecké výsledky hovoria jasne – konzumácia hrozna má priaznivý vplyv na dĺžku nášho života. Tieto malé sladké plody nielenže pomáhajú predchádzať cirhóze a Alzheimerovej chorobe, ale tiež udržiavajú našu pamäť v špičkovej forme.

1. Hrozno je tajomstvom dlhovekosti

Štúdia, ktorá bola publikovaná v časopise Foods, naznačuje, že hrozno môže byť kľúčom k dlhovekosti.

Vedecké pokusy boli vykonané na samičkách myší, ktoré boli kŕmené stravou podľa vzoru tzv:  Západný model výživy, charakterizovaný konzumáciou vysokotučných a vysoko spracovaných potravín. Polovica testovaných zvierat navyše dostávala doplnky na báze extraktu z hrozna. Vedci potom porovnali stav mozgu, srdca a pečene myší z oboch skupín.

Výsledky výskumu boli ohromujúce – antioxidanty obsiahnuté v ovocí zlepšili činnosť mozgu, zvýšili metabolizmus a znížili riziko stukovatenia pečene – nebezpečného ochorenia, ktoré môže viesť až k cirhóze a úplnému zlyhaniu tohto orgánu.

Doplnok na báze hrozna tiež predĺžil životnosť testovaných zvierat. Dr. John M. Pezzuto, hlavný autor štúdie, uviedol, že „hrozno môže ovplyvniť génovú expresiu“, čím pridal nový rozmer známemu princípu „ste to, čo jete“.

2. Vlastnosti hrozna

Ukazuje sa však, že tieto často podceňované plody ponúkajú oveľa viac. Resveratrol, antioxidant nachádzajúci sa predovšetkým v šupke ovocia, je zodpovedný za mnohé z týchto výhod . Resveratrol nielenže   zabraňuje demencii, ale tiež zlepšuje prietok krvi v cievach mozgu, čo môže zabrániť mŕtvici. To však nie je všetko, čo hrozno ponúka.

  • pôsobia protizápalovo – teda chránia pred zápalovými ochoreniami, astmou, cukrovkou 2. typu, reumatoidnou artritídou a dokonca aj rakovinou,
  • posilnenie imunity – hrozno je skutočnou vitamínovou bombou, obsahuje vitamín C, kvercetín a betakarotén, silné antioxidanty podporujúce zdravie a odstraňujúce voľné radikály z tela,
  • znižuje hladinu zlého cholesterolu – v jednej štúdii vedci zistili, že katechíny prítomné v hrozne znižujú LDL cholesterol a zároveň zlepšujú črevný mikrobióm,
  • znižuje krvný tlak a chráni srdce – hrozno je zdrojom draslíka, ktorý odstraňuje prebytočný sodík a rozširuje žily a tepny,
  • pomôže vám lepšie spať – hrozno obsahuje malé množstvo melatonínu, hormónu zodpovedného za reguláciu denného a nočného cyklu.

Treba však pripomenúť, že hrozno je ovocie, ktoré by mali s mierou jesť ľudia trpiaci cukrovkou a tí, ktorí majú problémy s trávením. Sú bohaté na fruktózu – cukor, ktorý sa prirodzene nachádza v ovocí . Vysoké množstvo fruktózy a tanínu, ktorý sa tiež nachádza v hrozne, môže spôsobiť rôzne druhy žalúdočných nevoľností, ako je nevoľnosť, nadúvanie či hnačka.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*