Kokosovo-krupicové koláčiky v sirupe.

Tieto sladké koláčiky s kokosom a krupicou sa rozplývajú na jazyku a ukrývajú v sebe tajomstvo tradičných chutí Orientu. Vďaka lahodnému sirupu pripomínajú známe tulumbe, no pripravíte ich oveľa jednoduchšie!

STARODÁVNY  KOLÁČ S TAJOMSTVOM V CESTE

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 vajce
  • 90 ml oleja alebo roztopeného masla
  • 85 g krupice (detskej alebo hrubej)
  • 30 g strúhaného kokosu
  • 1 pohár bieleho jogurtu (cca 180–200 ml)
  • 190 g hladkej múky
  • 1 zarovnaná čajová lyžička vanilkového cukru
  • 1 zarovnaná čajová lyžička prášku do pečiva

Na sirup:

  • 425 g kryštálového cukru
  • 500 ml vody
  • 1 plátok citróna

Postup:

Sirup:

Do hrnca dajte cukor, vodu a plátok citróna. Premiešajte a priveďte do varu. Keď začne vrieť, povarte ešte asi 1 minútu, potom odstavte a nechajte úplne vychladnúť.

Cesto:

V miske zmiešajte vajce, olej (alebo maslo), krupicu, kokos, jogurt, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Premiešajte, potom pridajte múku a najprv ju zapracujte stierkou. Nakoniec rukami vymiesite mäkké, nelepivé cesto.

Z cesta odoberajte kúsky, formujte valčeky, po ktorých v strede prejdite vidličkou, aby ste vytvorili vzor. Nakrájajte na kúsky veľké asi 3 cm.

Každý kúsok jemne dotvarujte prstami, obalte v krupici a poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.

Pečte v predhriatej rúre na 180 °C dozlatista (cca 20–25 minút).

Ešte horúce koláčiky polejte vychladnutým sirupom. Nechajte dobre nasiaknuť.

Tip:

Najlepšie chutia po pár hodinách, keď sa úplne prelejú sirupom a zmäknú.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*