
Tieto sladké koláčiky s kokosom a krupicou sa rozplývajú na jazyku a ukrývajú v sebe tajomstvo tradičných chutí Orientu. Vďaka lahodnému sirupu pripomínajú známe tulumbe, no pripravíte ich oveľa jednoduchšie!
STARODÁVNY KOLÁČ S TAJOMSTVOM V CESTE
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1 vajce
- 90 ml oleja alebo roztopeného masla
- 85 g krupice (detskej alebo hrubej)
- 30 g strúhaného kokosu
- 1 pohár bieleho jogurtu (cca 180–200 ml)
- 190 g hladkej múky
- 1 zarovnaná čajová lyžička vanilkového cukru
- 1 zarovnaná čajová lyžička prášku do pečiva
Na sirup:
- 425 g kryštálového cukru
- 500 ml vody
- 1 plátok citróna
Postup:
Sirup:
Do hrnca dajte cukor, vodu a plátok citróna. Premiešajte a priveďte do varu. Keď začne vrieť, povarte ešte asi 1 minútu, potom odstavte a nechajte úplne vychladnúť.
Cesto:
V miske zmiešajte vajce, olej (alebo maslo), krupicu, kokos, jogurt, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Premiešajte, potom pridajte múku a najprv ju zapracujte stierkou. Nakoniec rukami vymiesite mäkké, nelepivé cesto.
Z cesta odoberajte kúsky, formujte valčeky, po ktorých v strede prejdite vidličkou, aby ste vytvorili vzor. Nakrájajte na kúsky veľké asi 3 cm.
Každý kúsok jemne dotvarujte prstami, obalte v krupici a poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C dozlatista (cca 20–25 minút).
Ešte horúce koláčiky polejte vychladnutým sirupom. Nechajte dobre nasiaknuť.
Tip:
Najlepšie chutia po pár hodinách, keď sa úplne prelejú sirupom a zmäknú.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply