Koláč s jablkami

Krehký koláč, ktorý bude vaša rodina milovať!

Ingrediencie

Krehké cesto:

  • 450 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 100 g práškového cukru
  • 200 g masla
  • 5 žĺtkov
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • štipka soli
  • strúhaná kôra z 1 citróna

Jablková plnka:

  • 5-6 veľkých jabĺk
  • 50 g cukru
  • 2 lyžice masla
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky mletej škorice

Bielková náplň:

  • 5 bielkov
  • 100 g cukru
  • 1 ks vanilkového pudingového prášku alebo šľahačky v prášku

Na dokončenie:

  • 3 lyžice strúhanky
  • práškový cukor (na posypanie)

Postup

Zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Pridajte maslo nakrájané na kúsky a vymiešajte na jemnú drobivú zmes.  Primiešajte cukor, žĺtky, citrónovú kôru a smotanu. Vymiešajte hladké cesto. Rozdeľte cesto na dve časti: 1/3 zabaľte do fólie a dajte do mrazničky na cca 1 hodinu, zvyšné 2/3 dajte do chladničky.

Jablká ošúpte, zbavte jadierok, nakrájajte na plátky a poduste na masle s cukrom, škoricou a citrónovou šťavou.

Vyvaľkajte 2/3 cesta a vložte ho do formy (cca 35 x 25 cm). Rúru predhrejte na 180 °C a cesto pečte 10 minút, kým jemne nezhnedne. Upečené cesto posypte strúhankou. Na upečené cesto rovnomerne rozložte podusené jablká.

Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, pridajte cukor a šľahajte, kým sa nerozpustí. Primiešajte pudingový prášok alebo smotanu. Bielkový sneh rozotrite na jablká.

Na vrch nastrúhajte 1/3 cesta z mrazničky. Koláč pečte pri 180 °C ďalších 30 minút. Potom znížte teplotu na 150 °C a pečte ešte 15 minút.

Upečený koláč nechajte vychladnúť a pred podávaním ho posypte práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*