
Krehký koláč, ktorý bude vaša rodina milovať!
Ingrediencie
Krehké cesto:
- 450 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 100 g práškového cukru
- 200 g masla
- 5 žĺtkov
- 2 lyžice kyslej smotany
- štipka soli
- strúhaná kôra z 1 citróna
Jablková plnka:
- 5-6 veľkých jabĺk
- 50 g cukru
- 2 lyžice masla
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- 2 lyžičky mletej škorice
Bielková náplň:
- 5 bielkov
- 100 g cukru
- 1 ks vanilkového pudingového prášku alebo šľahačky v prášku
Na dokončenie:
- 3 lyžice strúhanky
- práškový cukor (na posypanie)
Postup
Zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Pridajte maslo nakrájané na kúsky a vymiešajte na jemnú drobivú zmes. Primiešajte cukor, žĺtky, citrónovú kôru a smotanu. Vymiešajte hladké cesto. Rozdeľte cesto na dve časti: 1/3 zabaľte do fólie a dajte do mrazničky na cca 1 hodinu, zvyšné 2/3 dajte do chladničky.
Jablká ošúpte, zbavte jadierok, nakrájajte na plátky a poduste na masle s cukrom, škoricou a citrónovou šťavou.
Vyvaľkajte 2/3 cesta a vložte ho do formy (cca 35 x 25 cm). Rúru predhrejte na 180 °C a cesto pečte 10 minút, kým jemne nezhnedne. Upečené cesto posypte strúhankou. Na upečené cesto rovnomerne rozložte podusené jablká.
Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, pridajte cukor a šľahajte, kým sa nerozpustí. Primiešajte pudingový prášok alebo smotanu. Bielkový sneh rozotrite na jablká.
Na vrch nastrúhajte 1/3 cesta z mrazničky. Koláč pečte pri 180 °C ďalších 30 minút. Potom znížte teplotu na 150 °C a pečte ešte 15 minút.
Upečený koláč nechajte vychladnúť a pred podávaním ho posypte práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply