V ajurvéde sa používa pri prechladnutí, kašli, bronchitíde, astme, chrapotu, strate chuti, zlom trávení, tráviacich ťažkostiach.
Po jednorazovom zakúpení kardamónu vás uchváti najjemnejšia vôňa a bohatá, sladkasto kyslá chuť s mnohými odtieňmi, oceníte jeho blahodarný vplyv na organizmus a objavíte najširšie možnosti využitia liečivých vlastností tohto korenia vo varení, medicíne a aromaterapii.
Zvyčajne existujú dva druhy kardamónu – čierny a zelený. Zelený rastie prevažne v Indii a Malajzii. Čierny kardamón s komplexnejšou a silnejšou arómou so živicovými tónmi sa pestuje vo všetkých častiach Austrálie a v tropickej Ázii, často sa mu hovorí jávsky alebo bengálsky.
Plody kardamónu sú malé škatuľky so semenami vo vnútri. Niektorí odborníci sa domnievajú, že hodnota zeleného kardamónu je vyššia ako čierneho, iní sa domnievajú, že zelený je z hľadiska liečivých vlastností horší ako čierny kardamóm. Nech je to akokoľvek, ale už od pradávna je kardamón veľmi ceneným korením. Pestovanie kardamónu a získavanie korenia je však drahý, časovo náročný a zložitý proces, preto je kardamón jedným z najdrahších korení na svete, cena zaň je nižšia len ako cena šafranu a vanilky.
Podľa ajurvédy kardamóm výrazne prispieva k aktivite a jasnosti mysle, zlepšuje prietok krvi mozgom, stimuluje srdce, dodáva pocit ľahkosti a pohody a v Británii a Spojených štátoch je kardamóm oficiálne uznávaný lekárnikmi ako aromatické zažívacie tonikum.
Zelený kardamón je najlepší osviežovač dychu, stačí požuť 2-3 semienka. Je tiež užitočný na zmiernenie rannej slabosti a letargie a na prejedanie sa, najmä ak bolo jedlo mastné.
Kardamóm, alebo ako ho na východe nazývajú „zrnko raja“ je jedným z najúčinnejších korení, ktoré pomáha v boji s nadbytočnými kilami, vylieči aj dlhotrvajúcu chronickú obezitu a za krátky čas dosiahnete vynikajúce výsledky. Aby ste dosiahli viditeľný efekt, stačí si týmito zrnkami posypať jedlo, ktoré počas dňa prijmete.
Kardamón má štipľavú a sladkú chuť. Vyživuje plazmu, krv, kostnú dreň, nervové bunky, ovplyvňuje tráviaci, urogenitálny, respiračný, obehový a nervový systém. Jemne povzbudzuje trávenie, je súčasťou čajov proti nachladnutiu.
Pri pridávaní kardamónu do pokrmu treba byť opatrný, pretože ide o silné korenie. Jedna štvrtina čajovej lyžičky mletého kardamónu stačí na ochutenie pokrmu pre 5-6 osôb.
V ajurvéde sa kardamón používa pri prechladnutí, kašli, bronchitíde, astme, chrapotu, strate chuti, zlom trávení, tráviacich ťažkostiach. Používa sa na liečbu prostaty a posilnenie sleziny. Éterické oleje kardamónu rozptyľujú hlien nahromadený v slezine a pľúcach.
Voňavý čaj vyrobený zo zmesi mletého kardamónu, mletého suchého zázvoru a klinčekov, ktorý pomáha zmierniť bolesti žalúdka (z prejedania sa alebo zlého trávenia) a podporuje dobrú funkciu čriev. Pridaný do kávy, kardamóm eliminuje toxicitu kofeínu.
Štipka mletého kardamónu, zavarená s čajom (najmä bylinkovým), mu dodáva výnimočne príjemnú sviežu vôňu. Tento voňavý čaj sa používa aj ako liek na úplavicu, tráviace ťažkosti, pri silnom búšení srdca, ako aj ako dobré tonikum, ktoré zmierňuje depresiu a únavu po náročnom pracovnom dni.
Štipka kardamónu vo varenom mlieku ho robí veľmi chutným, ľahko stráviteľným a neutralizuje jeho schopnosť vytvárať hlien.
Má tiež analgetický účinok – zmierňuje bolesti zubov a uší.
Kardamónový olej sa používa na kúpele pri bolestiach tela, inhaláciu a aromaterapiu.
O kardamóne sa dá rozprávať donekonečna. A aj keď sa zdá, že o tomto korení už viete všetko, zrazu sa otvárajú nové fakty a zaujímavé informácie. Špecialisti z VILAR (Všeruský vedecký výskumný ústav liečivých a aromatických rastlín) teda vykonali výskum na identifikáciu vlastností kardamónu. Rastlina bola umiestnená v uzavretom boxe, v ktorom bol vzduch kontaminovaný nebezpečnými mikroorganizmami, ktorým boli poskytnuté ideálne podmienky na rozmnožovanie. Po skončení experimentu sa ukázalo, že v škatuliach s kardamónom bol počet mikroorganizmov podstatne menší ako v škatuliach, kde neboli umiestnené rastliny.
Zdieľajte tento článok aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply