Existuje dôvod, prečo má červené mäso zlú povesť. V posledných rokoch sa objavili štúdie, ktoré naznačujú, že môže spôsobiť množstvo zdravotných problémov vrátane rakoviny. To znamená, že mäsu by sa rozhodne malo vyhýbať viacero skupín ľudí.
1. Je pre vás červené mäso zlé?
Mäso je zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín, no v nadbytku môže byť škodlivé(Pixabay)
Štatistický každý Slovák zje mesačne asi šesť kilogramov mäsa. Odborníci na výživu a vedci medzitým bijú na poplach – nadmerná konzumácia mäsa môže negatívne ovplyvniť zdravie.
Nadmerná chuť na červené mäso môže prispieť k vysokému cholesterolu a hypertenzii , a tým k riziku rozvoja aterosklerózy a srdcových chorôb, vrátane infarktu myokardu a mŕtvice.
Spracované mäso môže byť na druhej strane karcinogénne . Francúzska agentúra pre potraviny, životné prostredie, bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (ANSES) vydala vyhlásenie, v ktorom spotrebiteľom odporúča obmedziť potraviny s vysokým obsahom dusitanov a dusičnanov. Okrem toho sú karcinogénne aj heterocyklické amíny (HAA) a polycyklické aromatické uhľovodíky (PAH) prítomné vo vyprážanom, pečenom alebo grilovanom mäse.
2. Títo ľudia by mali mäso obmedziť
Je potrebné vyhnúť sa mäsu:
- ľudia s vysokým cholesterolom – ako aj tí, ktorí majú v rodinnej anamnéze hypercholesterolémiu,
- ľudia s ochorením obličiek – mäso bohaté na bielkoviny je veľkou záťažou aj pre zdravé obličky,
- ľudia s chorobami tráviaceho ústrojenstva – najmä ľudia trpiaci vredmi by sa mali vyhýbať spracovanému mäsu, aj kvôli vysokému obsahu sodíka a dusičnanov v mäse,
- ľudia s rakovinou v rodine – podľa výskumov môže mäso prispievať k vzniku rakoviny kolorektálneho a hrubého čreva, mäso má prorakovinový účinok aj na pankreas,
- ľudia so syndrómom alfa-gal – alergia na mäso cicavcov, ktorá sa vyskytuje v dôsledku uhryznutia kliešťom,
- ľudia s ochorením srdca alebo ohrození srdcovým ochorením – teda ľudia, ktorí majú diagnostikovanú obezitu, vyhýbajú sa fyzickej aktivite, liečia sa na hypertenziu alebo na cukrovku.
– Príliš veľa tohto živočíšneho proteínu môže viesť k obličkovým kameňom , čo má vplyv na zvýšenie koncentrácie vápnika, bielkovín, šťavelanov a hlavne kyseliny močovej, čo tiež vedie k tvorbe kameňov. Vedci z Harvardu zistili, že ľudia, ktorí jedia veľa živočíšnych bielkovín, majú vyššie riziko obličkových kameňov o jednu tretinu.
– Soľ dráždi žalúdok, spôsobuje zápal sliznice, zintenzívňuje nepriaznivé premeny buniek a zvyšuje pôsobenie iných karcinogénov nachádzajúcich sa napr. v grilovanom mäse, slanine, šunke, saláme – hovorí odborník.
– Červené mäso a údeniny obsahujú obzvlášť vysoké množstvo hemu, ktorý dodáva mäsu červenú farbu. Hem môže dráždiť a poškodzovať sliznicu hrubého čreva, ako aj stimulovať baktérie žijúce v tejto časti tráviaceho systému k produkcii karcinogénov, zdôrazňuje potravinársky technológ.
Leave a Reply