Ako sa vyhnúť osteoporóze? Začnite konzumovať tieto potraviny ešte dnes…
Osteoporóza (v preklade z latinčiny „porézna kosť“) je progresívny pokles hustoty kostí, ktorý vedie k zníženiu pevnosti kostí. Najčastejšie sú na ňu náchylné ženy, najmä v období po skončení menopauzy. Osteoporóza je spojená so zvýšeným rizikom zlomenín.
Lekári už nehovoria o epidémii, ale o pandémii osteoporózy. Často sa mu hovorí „tichý zabijak“, ktorý sa spája s dlhým asymptomatickým priebehom ochorenia: veď mnohí pacienti sa o osteoporóze dozvedia až po zlomenine.
Vo svete má osteoporózu každá tretia žena a každý piaty muž nad 50 rokov. Osteoporóza patrí podľa WHO na štvrté miesto medzi neprenosnými ochoreniami, ktoré sú často príčinou nielen invalidity, ale aj úmrtnosti. Preto treba túto chorobu brať vážne.
Ak bola skoršia osteoporóza nevyliečiteľná, teraz je možné vrátiť čas. To si však vyžaduje veľa úsilia. Ako rozpoznať osteoporózu pred zlomeninou? Čo robiť, aby sa tomu zabránilo? Odpovede hľadajte v našom článku.
ZNAKY OSTEOPORÓZY
Kosti sú spevňované minerálmi ako vápnik a fosfor. Hustota kostného tkaniva závisí od ich pomeru. Prvých 25–30 rokov sa zvyšuje a potom začne pomaly klesať.
Celkovo sa tieto procesy vyskytujú rôznymi spôsobmi v závislosti od genetiky, životných podmienok, výživy, choroby. Existujú však bežné príznaky nástupu osteoporózy.
PRÍZNAKY OSTEOPORÓZY
- Bezdôvodný pocit únavy a zvýšená únava.
- Bolesti bedrovej a krížovej chrbtice, zápästia a bedrových kĺbov, panvových kostí.
- Choroby tráviaceho traktu, diabetes mellitus, alergie a iné ochorenia spojené s poruchami metabolizmu a metabolizmu solí.
- Skoré šedivenie.
- Zhoršenie držania tela. Veľmi vážnym signálom na kontaktovanie špecialistu je zníženie výšky o viac ako 1-1,5 cm.
- Nočné kŕče v nohách.
- Rozštiepené a lámavé nechty.
- Rozvoj periodontálneho ochorenia a nárast zubného povlaku.
Zvyčajne väčšina ľudí nevenuje pozornosť týmto „SIGNÁLOM“, pričom ich zdravotný stav pripisujú únave a nedostatku vitamínov. A až po rokoch sa dostavia klasické príznaky osteoporózy – kosti začnú bezdôvodne bolieť, chrbtica je deformovaná, vzniká takzvaný hrb, ťažko sa sedí a vstáva.
Ak ste náchylní na tieto rizikové faktory, mali by ste kontaktovať centrum prevencie a liečby osteoporózy alebo vyhľadať terapeuta, endokrinológa, reumatológa. Presná diagnóza sa robí po vyšetrení hustoty kostí – kostnej denzitometrie.
PREVENCIA OSTEOPORÓZY POMOCOU ZDRAVEJ STRAVY
Aby sa zabránilo osteoporóze, musí človek prijímať dostatok vápnika v strave. Zvyčajne mliečnymi výrobkami prijímame 600-800 mg vápnika denne a na úplnú obnovu kostného tkaniva potrebujeme 1000-1200 mg. To je dôvod, prečo lekári odporúčajú pridať doplnky vápnika do vašej každodennej stravy.
Okrem toho je potrebné prijímať dostatok vitamínu D. V potravinách, ako sú vajcia, maslo, mäso, môžeme získať v priemere 100 medzinárodných jednotiek tohto vitamínu. Ale toto je veľmi málo.
Potrebujeme 600-1000 jednotiek denne. Taktiež by strava mala obsahovať optimálne množstvo bielkovín – jeden gram na kilogram telesnej hmotnosti denne, viac zelenej zeleniny, šaláty.
Existujú lieky, ktoré môžu pomôcť posilniť kosti. No ak sa chcete uchýliť k prírodným liečebným metódam, poobzerajte sa po prípravkoch na spevnenie kostí, ktoré sa dajú použiť v boji proti osteoporóze.
VÝŽIVA PRI OSTEOPOROZE
1.Mlieko a všetky mliečne výrobky
Kyslá smotana, kefír, jogurt, tvaroh, syr (tvrdý syr obsahuje až 1000 mg vápnika na 100 g výrobku). Je potrebné poznamenať, že ak dieťa v detstve konzumovalo dostatok prírodných mliečnych výrobkov, nestretáva sa s osteoporózou. U moderných detí, ktoré používajú náhrady mlieka, sa ochorenia kostí často prejavujú vo veľmi ranom veku.
2. Zelená listová zelenina a špenát
Málokto vie, že 100 g špenátu obsahuje 136 mg vápnika, čo je viac ako obsahuje mlieko! Vápnik a vitamín D môžete doplniť do tela aj rukolou a petržlenom. Okrem toho sa táto zelenina môže ľahko pridať do vašich obľúbených jedál.
3.Sezamové semienka
Sezamové semienka majú bohaté zloženie vitamínov a minerálov. Obsahujú vitamíny A, C a E, minerály – horčík, zinok, fosfor, železo, no najviac obsahujú vápnik.
V 100 g sezamu je až 783 mg vápnika, čo sa takmer rovná dennej dávke dospelého človeka. V prípade osteoporózy môžete hotové jedlá posypať sezamom alebo mandľami, pridať sezam do šalátov a müsli.
4. Sójové produkty
Sója je bohatým zdrojom rastlinných bielkovín. Len 100 g produktu obsahuje asi 70 % dennej hodnoty bielkovín. Okrem toho je sója zdrojom cenných vitamínov a minerálov: horčíka, draslíka, železa, vápnika.
Výsledky novej štúdie odborníkov z University of Hall (UK) dokazujú, že strava bohatá na sójové bielkoviny a izoflavóny bráni rozvoju osteoporózy u žien, ktoré vstúpili do obdobia menopauzy.
5. Losos
Červená morská ryba je plná zdravých omega-3 tukov. Navyše len 80 gramov lososa obsahuje viac, ako je denná potreba vitamínu D. Táto ryba chráni pred osteoporózou nielen srdce a mozog, ale aj kosti.
6.Ananás
Mangán je jedným z prvkov potrebných pre rast a udržanie zdravia kostí. Pomáha predchádzať strate hustoty kostí a je prospešný pri osteoporóze. 100 g ananásu obsahuje 44% dennej hodnoty mangánu.
7.Orechy
Všetky orechy bez výnimky majú vysoký obsah vápnika, no najviac vápnika nájdete v mandliach. Len nezabudnite, že orechy sú veľmi kalorický produkt, takže ich musíte jesť s mierou.
8.Sušené slivky
Sušené slivky pomáhajú predchádzať zlomeninám kostí. Vedci z Floridskej univerzity uviedli, že konzumácia 10 sušených sliviek denne pomôže predchádzať osteoporóze a predchádzať zlomeninám.
„Počas svojej kariéry som testoval veľa druhov ovocia, vrátane fíg, datlí, sušených jahôd a hrozienok, ale žiadne z nich sa ani nepriblížilo účinnosti sušených sliviek.“ Z hľadiska zdravia kostí sú sušené slivky výnimočné,“ hovorí profesor z Floridskej univerzity Bahram Arjmandi.
9.Citrusové plody
Pravidelná konzumácia pomarančovej a grapefruitovej šťavy predchádza rozvoju osteoporózy. K tomuto záveru dospeli americkí vedci z Texaskej univerzity.
V dvojmesačnej štúdii vedci pod vedením profesora Farzada Deihima zistili, že prírodná pomarančová alebo grapefruitová šťava nielen zastavuje pokles hustoty kostí, ale dokáže aj stimulovať proces spevňovania kostí.
AKÝM PRODUKTOM SA TREBA VYHNÚŤ PRI OSTEOPORÓZE
Nie všetky potraviny sú dobré na osteoporózu. Niektoré môžu vážne narušiť hojenie, pretože spôsobujú vyplavovanie vápnika.
- Káva, silný čaj a soľ vo veľkom množstve – prispievajú k vylučovaniu vápnika močom.
- Alkoholické nápoje – zasahujú do vstrebávania vápnika v tenkom čreve.
- Sýtené nápoje – vedú k porušeniu acidobázickej rovnováhy. A to zase podporuje vyplavovanie vápnika z tela.
- Nadbytok vitamínov. Môže to znieť zvláštne, ale konzumácia nadmerného množstva vitamínov (najmä A) podporuje aj vylučovanie vápnika.
- Vedci sa domnievajú, že v období menopauzy je lepšie obmedziť konzumáciu slaných jedál, pretože spôsobujú vyplavovanie vápnika, čo negatívne ovplyvňuje stav kostného tkaniva. Zo stravy je potrebné vylúčiť údeniny, šunku, rýchle občerstvenie a instantné výrobky.
Odporúča sa obmedziť príjem tukov, pretože majú negatívny vplyv na vstrebávanie vápnika. V jedálnom lístku by ste si mali dávať pozor najmä na minimálne množstvo hovädzieho a jahňacieho tuku a majonézy.
ZDRAVÝ ŽIVOT AKO PREVENCIA OSTEOPORÓZY
Mnoho moderných ľudí sedí celý deň za pracovným stolom a úplne zabúda na fyzickú aktivitu a prechádzky na čerstvom vzduchu. Ukazuje sa, že pravidelné cvičenie posilňuje kosti a robí ich silnejšími.
Snažte sa teda hýbať čo najviac. Začnite chodiť do práce, namiesto sedenia pred televízorom alebo počítačom choďte do parku. Cvičenie aerobiku, fitness, plávanie alebo akýkoľvek iný šport je najlepším cvičením pre kosti. A cez víkendy choďte do prírody.
Organizujte veľa outdoorových aktivít, najmä počas slnečných dní. Ultrafialové žiarenie zo slnka totiž podporuje tvorbu vitamínu D v tele. A bez neho sa vápnik jednoducho nevstrebe a neuloží v kostiach, čo postupne povedie k osteoporóze.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply