Krehké cesto so slivkami, hrubá vrstva pudingu a najaromatickejšie ovocie na svete. Nakoniec vrchol – jemne chrumkavý sneh.
Slivkový koláč
Ingrediencie:
na krehký základ
- 3 šálky hladkej múky (450 g)
- 200 g chladeného masla
- 4 žĺtky
- pol šálky cukru (110 g)
- lyžicu alebo dve veľmi studenej vody
Maslo nakrájame na kocky, pridáme zvyšné suroviny a čo najrýchlejšie vymiesime cesto. Cieľom je zabrániť tomu, aby sa maslo zohrialo teplom našej ruky. Môžete to urobiť pomocou kuchynského robota. Ak je suché a nechce sa spojiť do gule – musíte pridať dve polievkové lyžice, alebo niekedy trochu viac, ľadovej vody.
Cesto zabalíme do fólie a vložíme na pol hodiny do chladničky alebo na 20 minút do mrazničky.
Pudingová vrstva:
Môžete si kúpiť pudingový prášok z obchodu
- 2 balíčky vanilkový pudingový prášok
- 3 polievkové lyžice cukru
- 700 ml mlieka
Z mlieka, pudingového prášku a cukru uvaríme hustý puding.
Alebo si pripravte domáci puding z nasledujúcich ingrediencií:
- 3/4 l mlieka
- 3 vrchovaté polievkové lyžice zemiakového škrobu
- 2 žĺtky
- lyžička masla
- 3 polievkové lyžice cukru
V pohári studeného mlieka rozmiešame škrob a žĺtky.
Zvyšné mlieko prevaríme s maslom a cukrom. Keď vrie, za intenzívneho miešania nalejte tenkým prúdom zmes škrobu a vaječného žĺtka. Chvíľu miešame, varíme kým puding zhustne.
Rúru predhrejeme na 200°C.
Cesto vyberieme z chladničky, zľahka ho rozvaľkáme cez potravinovú fóliu a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pričom vytvoríme okraj asi 2-3 cm. Celý povrch popicháme vidličkou, aby sa cesto nevydulo. Pečieme asi 20 – 30 minút, kým základ nie je zlatohnedý. Vyberte plech z rúry, nechajte rúru zapnutú a znížte teplotu na 180°C.
Meringue:
- 4 bielky
- 200 g cukru
- dve čajové lyžičky zemiakového škrobu
Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý a lesklý sneh, Nakoniec pred koncom šľahania jemne zašľaháme lyžicu zemiakového škrobu.
Ešte budeme potrebovať:
- 800 g vykôstkovaných sliviek
Na upečený základ rozotrieme uvarený puding, naň poukladáme polovičky sliviek bez jadierok kožou nadol a celé to zalejeme snehom z bielkov. Penu neuhladzujte rovnomerne – čím viac je stočená, tým je koláč krajší.
Koláč dáme do rúry pri 180°C pečieme asi 10 minútach potom znížte teplotu na 90°C a pečieme ďalších 30 minút.
Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí nakrájame. Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply