Krémová hubová polievka.

Hustá, zamatová a voňavá polievka– ideálna ako predjedlo alebo ľahká večera!

Ingrediencie:

  • 500 g húb (šampiňóny, hnedé šampiňóny alebo ich kombinácia)

  • 1 cibuľa, nadrobno nakrájaná

  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané

  • 2 lyžice masla

  • 750 ml zeleninového vývaru

  • 100 ml jemnej náhrady za sherry (napr. 1 PL jablčného octu + 3 PL vody alebo 100 ml bieleho hroznového muštu s kvapkou citrónovej šťavy)

  • 200 ml smotany na varenie (sladká smotana)


Postup:

Príprava húb:

Očisti huby a nakrájaj ich na tenké plátky.

V hrnci rozpustite maslo na stredne silnom ohni. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte 4–5 minút do sklovita. Pridajte cesnak a miešajte ešte asi 1 minútu, kým nezačne voňať.

Vložte nakrájané huby a restujte ich 10–12 minút, kým pustia vodu a získajú zlatistú farbu. Osoľte podľa chuti a premiešajte.

Prilejte zvolenú náhradu za sherry a nechajte mierne prebublať 2–3 minúty, aby sa chute spojili.

Prilejte zeleninový vývar, premiešajte a varte na miernom ohni 10–15 minút.

Polievku rozmixujte ponorným mixérom (alebo v mixéri po častiach), kým nezískate hladkú, krémovú konzistenciu. Ak chcete rustikálnejší vzhľad, nechajte pár kúskov húb celých.

Polievku vráťte na sporák, pridajte smotanu a dobre premiešajte. Nechajte len jemne prehriať – neprivádzajte do varu.

Podávajte teplé, ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou, kvapkou smotany alebo opečenými hubami.
Výborne sa hodí s toastom alebo chrumkavými krutónmi.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*