Krémový jablkový koláč na každú príležitosť, ktorý nikdy nesklame!

Výborný jablkový koláč na každú príležitosť. Určite Vás nesklame.

Ingrediencie:

Základ:

  • 3 bielka
  • 180 g cukru
  • 200 ml kyslej smotany
  • 150 ml oleja
  • 200 g polohrubej múky
  • 100 g mletých mandli
  • 500 g nastrúhaných jabĺk
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžica škorice
  • 200 ml jablkovej šťavy alebo džúsu na poliatie

Krém:

  • 3 žĺtka
  • 80 g Gustín / kukuričný škrob/
  • 2 balíčky vanilkového cukru alebo vanilkový extrakt
  • 120 g cukru
  • 600 ml mlieka
  • 200 g masla
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 2 stužovače šľahačky

Na zdobenie:

  • trochu sucho opražených a na hrubo nasekaných mandli
  • 1 jablko

Postup:

Bielka vymiešame s cukrom, pridáme olej a kyslú smotanu, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, mletými mandľami a škoricou, nakoniec pridáme aj nastrúhané jablka.

Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 200°C do ružová/ asi 25-30 minút/ urobíme si test ihlou.

Upečený koláč necháme vychladnúť, odstránime papier na pečenie a polejeme ho jablkovou šťavou.

Žĺtka vymiešajte s cukrom do peny, pridajte vanilkový cukor a Gustin, nakoniec pridáme 100 ml mlieka. Dobre vymiešame do hladka. Zvyšné mlieko dáme variť, keď začne vrieť pridáme žĺtkovú zmes a uvaríme hustý puding.. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

Maslo vymiešame do peny a zmiešame s vychladeným  pudingom. Dobre vymiešame.

Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačom do tuha.

Na spodok dáme vychladený základ, navrstvíme žĺtkový krém a zarovnáme, na vrch navrstvíme tuhú šľahačku, vrch ozdobíme nasekanými mandľami a plátkami jablka. Dobrú chuť!

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*