
Tento lahodný tvarohový koláč s jemným vanilkovým krémom je ideálny na nedeľné popoludnie alebo ako dezert pre návštevu.
Na konci receptu nájdete video, podľa ktorého môžete postupovať.
Ingrediencie:
Cesto:
- 125 ml mlieka (asi 1/2 šálky)
- 20 g droždia
- 1 polievková lyžica cukru
- 300 g hladkej (viacúčelovej) múky (približne 2 a 1/3 šálky)
- 50 g cukru (asi 1/4 šálky)
- 100 g masla (asi 7 polievkových lyžíc)
- štipka soli
- 1 balíček vanilkového cukru (cca 2 lyžičky)
- 1 vajce
- 4 kvapky citrónovej arómy
Postup:
Droždie rozpustite v teplom mlieku s lyžicou cukru. Nechajte niekoľko minút aktivovať. Potom všetky suroviny na cesto spolu vymiesime do hladkého riedkeho cesta a necháme kysnúť 20–30 minút.
Vanilkový krém:
- 500 ml mlieka (asi 2 šálky)
- 40 g cukru (asi 3 polievkové lyžice)
- 1 balíček vanilkového cukru (cca 2 lyžičky)
- 37 g vanilkového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu (asi 1/3 šálky)
Postup:
Všetko spolu uvaríme do hustého pudingu. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme úplne vychladnúť.
Tvarohová plnka:
- 500 g nízkotučného tvarohu (asi 2 a 1/4 šálky)
- 50 g hrozienok (asi 1/3 šálky)
- 125 g masla (asi 1/2 šálky + 1 polievková lyžica)
- 125 g cukru (asi 1/2 šálky + 2 polievkové lyžice)
- 4 žĺtky
- 4 bielky
- 15 g kukuričného škrobu (asi 2 polievkové lyžice)
Postup:
Maslo vyšľaháme do peny. Postupne pridáme cukor, žĺtky a tvaroh. Primiešame škrob, hrozienka a napokon opatrne zapracujeme sneh zo 4 bielkov.
Zloženie koláča a pečenie:
Cesto rozvaľkáme na plech s rozmermi približne 30 × 40 cm. Na cesto rovnomerne natrieme vychladnutý vanilkový krém. Na vrch rozotrieme tvarohovú plnku.
Pečieme v teplovzdušnej rúre pri 140 °C približne 30–40 minút, kým vrch ľahko nezhnedne. Koláč necháme vychladnúť.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply