Kysnutý tvarohový koláč s vanilkovým krémom. Jemný ako bavlnka.

Tento lahodný tvarohový koláč s jemným vanilkovým krémom je ideálny na nedeľné popoludnie alebo ako dezert pre návštevu.

Na konci receptu nájdete video, podľa ktorého môžete postupovať.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 125 ml mlieka (asi 1/2 šálky)
  • 20 g droždia
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 300 g hladkej (viacúčelovej) múky (približne 2 a 1/3 šálky)
  • 50 g cukru (asi 1/4 šálky)
  • 100 g masla (asi 7 polievkových lyžíc)
  • štipka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru (cca 2 lyžičky)
  • 1 vajce
  • 4 kvapky citrónovej arómy

Postup:

Droždie rozpustite v teplom mlieku s lyžicou cukru. Nechajte niekoľko minút aktivovať. Potom všetky suroviny na cesto spolu vymiesime do hladkého  riedkeho cesta a necháme kysnúť 20–30 minút.

Vanilkový krém:

  • 500 ml mlieka (asi 2 šálky)
  • 40 g cukru (asi 3 polievkové lyžice)
  • 1 balíček vanilkového cukru (cca 2 lyžičky)
  • 37 g vanilkového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu (asi 1/3 šálky)

Postup:

Všetko spolu uvaríme do hustého pudingu. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme úplne vychladnúť.

Tvarohová plnka:

  • 500 g nízkotučného tvarohu (asi 2 a 1/4 šálky)
  • 50 g hrozienok (asi 1/3 šálky)
  • 125 g masla (asi 1/2 šálky + 1 polievková lyžica)
  • 125 g cukru (asi 1/2 šálky + 2 polievkové lyžice)
  • 4 žĺtky
  • 4 bielky
  • 15 g kukuričného škrobu (asi 2 polievkové lyžice)

Postup:

Maslo vyšľaháme do peny. Postupne pridáme cukor, žĺtky a tvaroh. Primiešame škrob, hrozienka a napokon opatrne zapracujeme sneh zo 4 bielkov.

Zloženie koláča a pečenie:

Cesto rozvaľkáme na plech s rozmermi približne 30 × 40 cm. Na cesto rovnomerne natrieme vychladnutý vanilkový krém. Na vrch rozotrieme tvarohovú plnku.

Pečieme v teplovzdušnej rúre pri 140 °C približne 30–40 minút, kým vrch ľahko nezhnedne. Koláč necháme vychladnúť.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*