Lahodná banánová roláda.

Vždy, keď prídu hostia, pripravujem túto roládu – vždy zožne úspech! Tento jemný, vláčny a vždy vydarený zákusok si zamilujete. 🎉

Ingrediencie:

Na piškótu:

  • 4 vajcia
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • ½ šálky teplej vody
  • 1½ šálky hladkej múky

Na krém:

  • 3 šálky mlieka
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice škrobu (napr. Gustin)
  • ½ šálky cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 lyžica masla
  • 1 balíček šľahačky v prášku

Ešte potrebujeme:

  • 1½ banánu

Postup:

Krém:

Do hrnca nalejte mlieko, pridajte cukor, žĺtok, múku a škrob. Vymiešajte do hladka.  Varte na strednom ohni za stáleho miešania, kým zmes nezhustne. Odstavte, pridajte maslo a vanilínový cukor, premiešajte. Krém prikryte potravinovou fóliou (priamo na povrchu) a nechajte úplne vychladnúť. Do studeného krému pridajte práškovú šľahačku a vyšľahajte mixérom dohladka.

Piškóta:

V jednej miske vyšľahajte bielky s trochou cukru do tuhého snehu. V druhej miske vyšľahajte žĺtky so zvyškom cukru, pridajte teplú vodu a preosiatu múku. Nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov.

Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 10–12 minút, kým povrch jemne nezružovie.

Upečený plát aj s papierom opatrne zrolujte do čistej kuchynskej utierky a nechajte odpočívať 40–45 minút.

 Plnenie:

Rozviňte roládu, natrite rovnomerne krém a po dĺžke poukladajte plátky banánu. Zrolujte späť do tvaru rolády. Zvyškom krému potrite vrch rolády a ozdobte podľa chuti – čokoládovou polevou, strúhaným kokosom, kakaom alebo ovocím. Navrchu môžete spraviť dekoratívne vzory vidličkou.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*