
Urobte hneď dvojitú dávku, zmiznú skôr ako sa nazdáte.
Ingrediencie:
- 1 kg hladkej múky,
- 10 dkg cukru,
- 5 dkg droždia,
- 6 dl mlieka,
- 1 ČL soli,
- 20 dkg margarínu (sú chutné aj s tukom!).
- 3 žĺtky.
- 2 PL oleja.
- náplň podľa chuti ( lekvár, mak, orechy, tvaroh,…)
- rozšľahané vajíčko na natieranie.
Postup:
Z trochu mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások.
Múku preosejeme, pridáme soľ, žĺtka, kvások, margarín ( alebo tuk) a začneme miesiť, postupne podľa potreby prilievame zvyšné mlieko, vypracujeme hladké, nelepivé polotuhé cesto. Cesto z vrchu natrieme 2 Pl oleja, zakryjeme a odložíme bokom vykysnúť asi 1 hodinu.
Cesto rozvaľkáme na pomučenej doske na hrúbku asi 3-4 mm, nakrájame na kocky a naplníme náplňou podľa chuti, vytvarujeme buchty tak, aby nám z nich nevytiekla náplň.
Buchty ukladané na vymastený pekáč, necháme na plechu vykysnúť asi pol hodiny a natrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 190°C asi 25-30 minút do ružova. Upečené buchty posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply