Lahodné a mäkučké buchty ako od babičky.

Urobte hneď dvojitú dávku, zmiznú skôr ako sa nazdáte.

Ingrediencie:

  • 1 kg  hladkej múky,
  • 10 dkg cukru,
  • 5 dkg droždia,
  • 6 dl mlieka,
  • 1 ČL soli,
  • 20 dkg margarínu (sú chutné aj s tukom!).
  • 3 žĺtky.
  • 2 PL oleja.
  • náplň podľa chuti ( lekvár, mak, orechy, tvaroh,…)
  • rozšľahané vajíčko na natieranie.

Postup:

Z trochu mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások.

Múku preosejeme, pridáme soľ, žĺtka, kvások, margarín ( alebo tuk) a začneme miesiť, postupne podľa potreby prilievame zvyšné mlieko, vypracujeme hladké, nelepivé polotuhé cesto.  Cesto z vrchu natrieme 2 Pl oleja, zakryjeme  a odložíme bokom vykysnúť asi 1 hodinu.

Cesto rozvaľkáme na pomučenej doske na hrúbku asi 3-4 mm, nakrájame na kocky a naplníme náplňou podľa chuti, vytvarujeme buchty tak, aby nám z nich nevytiekla náplň.

Buchty ukladané na vymastený pekáč, necháme na plechu vykysnúť asi pol hodiny a natrieme rozšľahaným vajíčkom.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri 190°C asi 25-30 minút do ružova. Upečené buchty posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*