Lahodný hustý čerešňový džem bez konzervačných látok.

Ak hľadáte pravý domáci čerešňový džem s chuťou a vôňou letného ovocia, ste na správnom mieste. Tento tradičný recept bez konzervačných látok je jednoduchý, osvedčený a výsledok je skutočne vynikajúci – hustý, želé podobný džem plný chuti, ktorý zmizne rýchlejšie, než ho stihnete zavariť do pohárov.

Suroviny:

  • 750 g vykôstkovaných čerešní
  • 500 g kryštálového cukru
  • šťava z 1 citróna (alebo podľa chuti)

Postup:

Príprava ovocia:

Čerešne dôkladne umyte a odkôstkujte. Na jednu várku použite 750 g čerešní.

Varenie:

Čerešne dajte do hrnca, pridajte cukor a citrónovú šťavu. Varte na miernom ohni, kým zmes nezačne hustnúť (cca 20 – 30 minút), pričom občas premiešajte.

Mixovanie:

Po dovarení rozmixujte ovocnú hmotu tyčovým mixérom podľa želanej konzistencie.

Zaváranie:

Ešte horúci džem nalejte do vopred sterilizovaných pohárov (ideálne väčších – napr. 7,5 dl), pevne uzavrite a otočte hore dnom. Nechajte vychladnúť.

Tipy:

Bez želírovacích prípravkov: V tomto recepte nie je použitý žiadny gelfix ani želírovací cukor. O želírovací efekt sa postará kombinácia ovocnej šťavy, cukru a citrónu.

Cukor ako konzervant: Hoci sa môže zdať množstvo cukru veľké, v tomto prípade plní aj konzervačnú funkciu.

Skúsenosť z praxe: Pri spracovaní 15 kg čerešní po 3 kg dávkach vzniklo z každej várky približne 4,5 veľkého pohára džemu. Vďaka chuti sa rýchlo míňa, preto sa oplatí zavárať vo väčších baleniach.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*