Lahodný koláč s jablkami a orechami. Budete mať dojem, že ste v oblakoch…

Recept mám od svojej mamy, ktorá ho vždy robí na Vianoce, ale v skutočnosti je to skvelý a chutný koláč na akúkoľvek príležitosť.

Recept na jablkovo – orechový koláč

Krehké cesto

Ingrediencie:

500 g pšeničnej múky typu 480
150 g kryštálového cukru
3 žĺtky
200 g masla
2 polievkové lyžice kyslej smotany 18%
1½ – 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
2 lyžice prášku do pečiva

Všetky prísady vložte do misy a mieste, kým nie sú hladké, súdržné. Potom vložíme na 60 minút do chladničky. Po 60 minútach rozdeľte na 3 rovnaké časti s rozmermi 22×33 cm. Vo videu ukazujem, ako ich vyrobiť. Hotové popichajte vidličkou a pečte ich v rúre vyhriatej na 190 °C na strednej platni 8 minút. Teplota pečenia horného/dolného ohrevu 190 °C.

Orechová hmota

Ingrediencie:

2 šálky (230 g) vylúpaných vlašských orechov
⅔ pohárov | 160 ml mlieka 1,5 %
150 g práškového cukru
2 lyžice liehu (alebo rumu)
200 g masla

Jablková hmota

Ingrediencie:

1500 g kyslých jabĺk
3 lyžice kryštálového cukru
2 lyžičky vanilkového cukru
1½-2 čajové lyžičky želatíny

Punč, ktorým budeme máčať upečené pláty cesta

150 ml silného čaju
1 čajová lyžička cukru
2 polievkové lyžice liehu

Čokoládová poleva

Ingrediencie:

2 polievkové lyžice tmavého kakaa
50 g masla
3 lyžice kryštálového cukru
2 lyžice vody

Posýpka

2-3 polievkové lyžice kokosových strúhancov

Usporiadanie plátov z krehkého cesta

Spodnú vrstvu upečeného plátu nenamáčame punčom. Položíme na ňu rovnomernú vrstvu jablkovej hmoty, na ňu položíme 2-hý plát krehkého cesta, ktoré dobre namočíme punčom. Po namočení dáme rovnomernú vrstvu orechovej hmoty, ktorú prikryjeme posledným 3-tím plátom krehkého cesta. Vrchnú časť tiež namočíme punčom. Potom pripravíme čokoládovú polevu a natrieme ju na vrch, posypeme kokosovými hoblinami a hotový koláč dáme do chladničky minimálne na 6 hodín, ale oplatí sa počkať do druhého dňa, pretože potom je najlepšie :).

Dobrú chuť 🙂

Ak sa vám recept páčil, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*