Lahodný jablkový koláč, t.j. koláčik s krehkým základom s množstvom jabĺk a chrumkavým snehom a s mandľami. Môžeme podávať ako vianočný alebo nedeľný dezert. Chutí lahodne.
Ingrediencie:
Cesto:
- 350 g hladkej múky
- 180 g studeného masla
- 100 g práškového cukru
- 1 polievková lyžica kyslej smotany
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 5 žĺtkov
Múku zmiešame s práškovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme studené maslo, rozdrobíme. Pridáme kyslú smotanu a žĺtka a vymiešame pružné cesto. Cesto odložíme na 30 minút do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na veľkosť formy na pečenie.
Cesto uložíme do formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie a popicháme ho vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170°C asi 20 minút.
Jablková náplň
- 2 kg jabĺk
- 100 g cukru
- 2 lyžičky škorice
- šťava z dvoch citrónov
- 40 g zemiakového škrobu
- mleté mandle
Jablká umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kocky. Jablka dáme na panvicu, pridáme citrónovú šťavu, cukor, škoricu a zemiakový škrob. premiešame a niekoľko minút dusíme do mäkka.
Na upečené cesto rovnomerne rozložíme jablkovú náplň. Zarovnáme. Jemne zatlačíme. Jablka môžeme posypať mletými mandľami.
Sneh:
- 5 bielkov
- 200 g cukru
- 2 polievkové lyžice zemiakového škrobu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička octu
- 50 g mandľových lupienkov
Z bielok a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Potom do snehu pridáme zemiakový škrob, vanilkový extrakt a lyžičku octu, premiešame. Do snehu primiešame mandľové lupienky.
Sneh rovnomerne rozložíme na jablkovú náplň. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 175°C asi 40 minút. Potom otvoríme dvierka rúry a sušíme ešte asi 30 minút.
Pred krájaním necháme koláč dobre vychladnúť! Dobrú chuť!
Tu si môžete pozrieť recept:
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply