Lahodný koláč s veľkým množstvom jabĺk na krehkom ceste so snehom.

Lahodný jablkový koláč, t.j. koláčik s krehkým základom s množstvom jabĺk a chrumkavým snehom a s mandľami. Môžeme podávať ako vianočný alebo nedeľný dezert. Chutí lahodne.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 350 g  hladkej múky
  • 180 g studeného masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 polievková lyžica kyslej smotany
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 5 žĺtkov

Múku zmiešame s práškovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme studené maslo, rozdrobíme. Pridáme kyslú smotanu a žĺtka a vymiešame pružné cesto. Cesto odložíme na 30 minút do chladničky.  Potom cesto rozvaľkáme na veľkosť formy na pečenie.

Cesto uložíme do formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie a popicháme ho vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170°C asi 20 minút.

Jablková náplň

  • 2 kg jabĺk
  • 100 g cukru
  • 2 lyžičky škorice
  • šťava z dvoch citrónov
  • 40 g zemiakového škrobu
  • mleté mandle

Jablká umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kocky. Jablka dáme na panvicu, pridáme citrónovú šťavu, cukor, škoricu a zemiakový škrob. premiešame a niekoľko minút dusíme do mäkka.

Na upečené cesto rovnomerne rozložíme jablkovú náplň. Zarovnáme. Jemne zatlačíme. Jablka môžeme posypať mletými mandľami.

Sneh:

  •  5  bielkov
  • 200 g cukru
  • 2 polievkové lyžice zemiakového škrobu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička octu
  • 50 g mandľových lupienkov

Z bielok a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Potom do snehu pridáme zemiakový škrob, vanilkový extrakt a lyžičku octu, premiešame.  Do snehu primiešame mandľové lupienky.

Sneh  rovnomerne rozložíme na jablkovú náplň. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 175°C asi 40 minút. Potom otvoríme dvierka rúry a sušíme ešte asi 30 minút.

Pred krájaním  necháme  koláč dobre vychladnúť! Dobrú chuť!

Tu si môžete pozrieť recept:

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*