Langoš, ktorý je mäkkučký ako obláčik! Polhodinka práce a môže sa piecť…

Pravda je taká, že to nerobím podľa receptu, je to len približné množstvo, cítiť na ceste, ak je príliš tuhé, treba trochu viac tekutiny, ak je príliš mäkké, treba ešte pridať trochu múky.

Ukážeme vám dva recepty, veľmi jednoduchý langoš  a zemiakovú verziu, sú veľmi chutné a ani jeden nie je náročný na prípravu.

Ingrediencie:

  • asi 750 g múky,
  • 0,5 l vlažnej vody,
  • 2 balíčky instantného droždia,
  • 1 pol lyžičky soli,
  • 1 lyžička cukru.
  • olej na vyprážanie

Postup:

Z uvedených surovín vypracujeme hladké cesto, droždie sa dáva priamo do múky, nerobí sa kvások. Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť asi 15-20 minút.

Cesto rozdelíme na asi 8 rovnakých kúskov, vytvarujeme na malé bochníčky, necháme 10 minút odpočívať , roztiahneme ich na placky asi 0,5 cm a vypražíme na rozpálenom oleji z oboch strán do ružová.

Zemiaková verzia:

Vo videu si môžete pozrieť recept na zemiakový langoš, ak chcete niečo jednoduché, oplatí sa to urobiť.

Ingrediencie :

  • 500 g hladkej  múky
  • 1 lyžička cukru
  • 7 g sušeného droždia
  • 1 lyžička soli
  • 30 ml oleja
  • 300 ml vlažnej vody

Z uvedených surovín vypracujeme hladké, nelepivé cesto, zakryjeme ho fóliou a necháme vykysnúť na teplom mieste asi 50 minút.

  • 400 g varených zemiakov
  • Soľ
  • korenie
  • 1 lyžica oleja

Uvarené zemiaky roztlačíme, pridáme soľ a korene a nakoniec olej, vymiešame do hladka.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 rovnakých časti, každú časť natiahneme na hrúbku asi 0,5 cm a naplníme zemiakovou zmesou, ako keď robíme buchty. Buchtičky rozvaľkáme na 0,5 cm a vypražíme na rozpálenom oleji z oboch strán do ružová.

Hotový langoš potrieme, kyslou smotanou, posypeme syrom alebo bryndzou, alebo potrieme cesnakovou pastou, kečupom, kto ako má rád podľa chuti.

Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*