Lekár varuje! Červená repa a cesnak sú nebezpečná kombinácia – kto by sa im mal vyhnúť?

Lekár varuje! Červená repa v kombinácii s cesnakom, môže urobiť viac škody ako úžitku…

Mnohí už dávno vedia, aká je červená repa zdravá a že je bohatá na železo. Obsahuje aj množstvo antioxidantov, a tak jej pravidelná konzumácia pomáha odstraňovať toxíny z tela.

Okrem toho čerstvá červená repa prispieva k zníženiu hladiny cholesterolu, normalizácii menštruačného cyklu, posilneniu kostí a kĺbov, zlepšeniu činnosti kardiovaskulárneho systému, regenerácii pečeňových buniek a zlepšeniu zraku.

Avšak ruský lekár Michail Kutušov varuje, že červená repa môže byť v niektorých prípadoch škodlivá.

„Vzhľadom na vysoký obsah chlóru môže jej nadmerná konzumácia podráždiť sliznicu, spôsobiť mravčenie a zápal hrdla. Ak pocit pálenia pretrváva dlhší čas, môže to znamenať alergickú reakciu. Môžu sa objaviť vyrážky, opuch dýchacích ciest, zväčšenie lymfatických uzlín a dokonca aj horúčka,“ vysvetľuje.

Najväčšie riziko však predstavuje jej kombinácia s cesnakom.

„Odporúčam vyhnúť sa obľúbenému šalátu z červenej repy s cesnakom a majonézou. O škodlivosti majonézy sa už veľa písalo, ale kombinácia červenej repy a cesnaku výrazne zaťažuje srdce,“ upozorňuje doktor Kutušov.

Ľudia trpiaci závažnými ochoreniami tráviaceho traktu, zlyhaním obličiek alebo obličkovými kameňmi by mali byť pri konzumácii červenej repy opatrní. Rovnako by ju mali v obmedzenom množstve jesť aj osoby s nízkym krvným tlakom, pretože ho ešte viac znižuje.

Tepelnou úpravou väčšina ovocia a zeleniny stráca vitamíny a prospešné látky, a výnimkou nie je ani červená repa – počas varenia sa takmer úplne stráca vitamín C, ako aj vitamíny B5 a B9.

Čerstvá červená repa má menej kalórií a jednoduchých sacharidov, preto je lepšou voľbou pre tých, ktorí si strážia líniu.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*