Lekári bijú na poplach pred špenátom, super potravinou, ktorej by sa zdraví ľudia určite nemali vyhýbať.
Špenát má však aj niektoré kontraindikácie, ktoré by ste mali zvážiť.
Špenát je plný živín a má množstvo zdravotných výhod. Špenát však môže škodiť aj vtedy, ak nie je správne tepelne upravený alebo ak ho konzumujú ľudia s vážnymi chorobami.
Špenát obsahuje vitamíny A, C, K, E, D, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík a zinok. Lekári odporúčajú nevariť špenát. Svoje vlastnosti si zachováva len v surovom stave.
Nejedzte špenát, ak trpíte týmito chorobami:
Ak trpíte týmito chorobami, treba sa špenátu vyhýbať, prípadne ho konzumovať s mierou.
Pacienti s reumatizmom, dnou sú na zozname tých, ktorí by nemali konzumovať špenát, ďalej pacienti s hepatitídou, obličkovými alebo močovými kameňmi, osteoporózou, zápalom žalúdka alebo čriev alebo artritídou, pretože obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá je pri týchto stavoch kontraindikovaná pre obsah šťavelanov draselných a vápenatých.
Špenátu by sa mali vyhýbať aj ľudia trpiaci obličkovými kameňmi, pretože obsahuje kyselinu močovú.
Keď je špenát pre telo škodlivý
Špenát sa stáva škodlivým, keď počas tepelnej úpravy listy špenátu zmenia farbu zo sviežej zelenej na žltú. Potom sa stáva pre telo škodlivým a nemal by sa konzumovať v žiadnej forme! Taktiež sa špenát neodporúča ohrievať v mikrovlnke.
Leave a Reply