Vďaka vysokému obsahu omega-3 mastných kyselín, bielkovín, vitamínu B12 a selénu sú sardinky veľmi silnými strážcami zdravia.
Sú plné dôležitých živín, čo ich radí na prvé miesto, pokiaľ ide o výživu, uvádza American Heart and Cardiovascular Association.
Pri pravidelnej konzumácii môžu prispieť k zlepšeniu zdravia celého organizmu.
Čo obsahuje sardinka?
Jedna porcia sardiniek s hmotnosťou približne 75 gramov obsahuje 191 kalórií a je jedným z najlepších prírodných zdrojov esenciálnych omega-3 mastných kyselín na svete. Obsahujú tiež EPA a DHA, dva typy esenciálnych mastných kyselín, ktoré telo používa na zníženie zápalu, čo má za následok zlepšenie zdravia, lepšiu funkciu mozgu a nižšie riziko chronických ochorení. Štúdie ukazujú, že konzumácia potravín, ako sú sardinky, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, môže pomôcť pri liečbe porúch nálady, ako je depresia a úzkosť.
Kto by nemal jesť sardinky?
Okrem mnohých zdravotných výhod však sardinky v čerstvej alebo konzervovanej forme nie sú druhom ryby, ktorý sa odporúča všetkým ľuďom. Konzumácii by sa mali vyhýbať pacienti trpiaci vysokým krvným tlakom, dnou, obličkovými kameňmi. Najmä sardinky v konzerve obsahujú veľké množstvo sodíka, čo sa neodporúča ľuďom s vysokým krvným tlakom.
Ak máte tieto 3 choroby, vyhnite sa sardinkám v konzerve
1) Vysoký tlak
Sardinky majú vysoký obsah sodíka. Jedna plechovka poskytuje asi tretinu vašej dennej hodnoty, takže ak máte vysoký krvný tlak, mali by ste obmedziť jeho príjem, pretože priťahuje vodu a zvyšuje hustotu krvi v tele. Ak chcete znížiť množstvo soli, stále si môžete vychutnať sardinky zmenšením veľkosti porcie.
2) Problémy s dnou
Najlepšia strava pri dne je taká, ktorá má nízky obsah purínov, chemickej látky, ktorá sa rozkladá na kyselinu močovú. Keď máte dnu, kyselina močová vo vašom tele kryštalizuje v kĺboch, čo spôsobuje bolesť kĺbov. Mastné ryby ako sardinky a ančovičky majú vysoký obsah purínov, takže ak máte dnu, mali by ste nájsť iné spôsoby, ako využiť výhody rýb. Môžete piť doplnky rybieho tuku alebo jesť tresku.
3) Obličkové kamene
Rovnaká kyselina močová, ktorá spôsobuje dnu, môže viesť aj k obličkovým kameňom. Keďže sardinky obsahujú puríny, ktoré sa rozkladajú na kyselinu močovú, nie sú dobrou voľbou pre tých, ktorým hrozia obličkové kamene. Vysoký obsah sodíka v sardinkách môže tiež zvýšiť vápnik v moči, ďalší rizikový faktor pre obličkové kamene.
Zdieľajte tento príspevok aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply