Lekári varujú: Toto sú 6 skupín ľudí, ktorým môže nadmerná konzumácia melónu uškodiť!

Melón je celkovo zdravou potravinou, ktorú by sme mali zaradiť do svojho jedálnička.  Ak ho budete jesť v primeranom množstve, žiadne nežiaduce účinky nehrozia! V prípade jeho konzumácie vo väčšom množstve, môže dôjsť k určitým problémom. 

Ako sa však hovorí, všetkého veľa škodí. Dokonca aj taký bežný vodový melón môže byť pre váš organizmus nebezpečný. Ako sa pred tým ochrániť, akým príznakom by ste mali venovať pozornosť a čo robiť v prípade otravy? To sa dozviete, ak si prečítate nasledujúci článok o obľúbenom letnom ovocí…

Kto by sa mal vyhýbať konzumácii melónu?

Melón predstavuje kontraindikáciu pri určitých ochoreniach. Nemali by ho konzumovať najmä diabetici, pretože obsahuje vysoký obsah cukru.

Vzhľadom k tomu, že melón môže vyvolať plynatosť, črevnú koliku  je nežiaduce, aby ho vo veľkom množstve jedli ľudia trpiaci na gastrointestinálne problémy. Lekári odporúčajú takýmto pacientom, aby jedli melón len v malých dávkach a oddelene od iných potravín.

Na konzumáciu melóna by si mali dávať pozor hlavne ľudia s diagnózou –  hyperkaliémia, ktorí majú v krvi príliš veľa draslíka. Denne by nemali spotrebovať viac ako jednu šálku melóna, ktorá má menej ako 140 mg draslíka. Podľa National Institutes of Health hyperkaliémia môže viesť k nepravidelnému srdcovému rytmu a k ďalším kardiovaskulárnym problémom ako nepravidelný srdcový tep, chýbajúci pulz, srdcová zástava, ale nepriaznivo vplýva aj na svalovú kontrolu. Ľudia s hyperkaliémiou majú poruchu obličiek, ktoré v tele slúžia práve na odstránenie prebytočného draslíka. Konzumácia väčšieho množstva potravín, ktoré obsahujú draslík, môže teda nepriaznivo ovplyvniť ľudí s touto diagnózou!

Prispieva k poklesu krvného tlaku. Jeho nadmerná konzumácia môže viesť k poklesu hladiny krvného tlaku. Ľudia s nízkym krvným tlakom by sa mu mali radšej vyhýbať!

Riziko tehotenskej cukrovky. Tehotenská cukrovka trápi množstvo žien, ktoré očakávajú nový prírastok do rodiny. Melóny obsahujú síce veľa vody, ale aj prírodného cukru a ich veľké množstvo zvyšuje hladinu cukru v krvi, čo môže viesť ku gestačnému diabetes. Tehotné ženy by preto mali radšej nepokúšať šťastie a prestať s konzumáciou tohto ovocia.

Môže spustiť alergickú reakciu. U niektorých môže spustiť nepríjemnú alergiu vo forme vyrážok či opuchu tváre. U tých, ktorí sú alergickí na mrkvu a uhorky, je dosť možné, že sa rozvinie aj alergia na melóny.

Ďalším problémom hlavne skorých letných melónov je zvýšené množstvo chemikálii, ktoré boli použité aby urýchlili ich dozretie. Tie ostávajú v melóne  a následne konzumáciou sa dostávajú do nášho tela.

Je lepšie nedávať melón vo väčšom množstve deťom do 3 rokov – v tomto veku je tráviaci systém veľmi citlivý na akýkoľvek druh toxínov.

5 známok toho, že melón obsahuje nebezpečné chemikálie

Ak bol melón pestovaný v súlade so všetkými pravidlami a správne skladovaný, bude úplne bezpečný aj pre vaše zdravie. V poslednej dobe sú však čoraz viac “živené” dusičnanmi. Obzvlášť nebezpečné sú v tomto ohľade skoré vodové melóny, ktoré sa predávajú v júni a júli. Bohužiaľ, boli do nich vpichované nitráty, aby mohli čím skôr dozrievať.

V dôsledku nesprávneho skladovania sa môžu v melóne zhromaždiť patogény. Napokon, dužina melónu obsahuje veľké množstvo ľahko stráviteľného cukru, čo pre nich predstavuje vynikajúcu živnú pôdu.

Určiť, či sa v melóne nachádzajú nitráty na základe vzhľadu a chuti je pomerne dosť náročné. Ale existujú určité znaky, ktorými môžete zvýšiť svoje šance na víťazstvo v tejto ovocnej lotérii.

  1. Nebuďte v pokušení kupovať si melón pred začiatkom Augusta (okrem melónov, prinesených z exotických krajín, kde sú pestované počas celého roku). Zrelosť vodových melónov sa neraz zabezpečuje prostredníctvom prikrmovania škodlivými chemikáliami.
  2. Ak chcete zistiť, či je váš melón naplnený chémiou, rozrežte ho na polovicu. Ak je rez hladký a neostanú na ňom zrniečka, percento dusičnanov je pomerne vysoké. Príliš červené sfarbenie dužiny a žlto-oranžové žilky slúžia ako varovný signál. Vykonajte preto ďalší test. Do pohára s vriacou vodou vložte kúsok červeného melónu. Ak sa voda nezačne sfarbovať a dužina si neponechá svoj pôvodný tvar, melón môžete bez výčitiek vyhodiť.
  3. Nekupujte si melóny na krajniciach ciest, ale v obchode. Mimochodom, nie sú to len nitráty, ktorých by sme sa mali obávať. Faktom je, že šupka melónu dokáže dobre vstrebávať olovo a ďalšie škodlivé látky z výfukových plynov.
  4. Prineste si melón domov, umyte ho a následne opláchnite s vriacou vodou. Väčšina nitrátov sa nachádza približne v 3 cm v blízkosti pod šupkou. Poznajte mieru – pár kúskov vám bude úplne stačiť. Dospelí majú problémy s otravou v prípade, že množstvo nitrátov prekročí 400-500 mg za deň. U detí tento faktor predstavuje 40-50 mg.

Známky otravy nitrátmi

Ak sa po nadmernej konzumácii melónu z ničoho nič začnete cítiť zle, musíte zavolať sanitku, pretože otrava melónom je nebezpečná. Príznaky otravy sa zvyčajne objavujú od 2 až 6 hodín po zjedení.

Patria medzi ne: nevoľnosť, bolesť a kŕče v bruchu, hnačka, horúčka, slabosť, bolesť hlavy. Toto sú hlavné príznaky. Avšak pri silnej otrave môžete u človeka pozorovať modré pery: nitráty narušujú prenos kyslíka krvou a proces dýchania.

Prvá pomoc

Pri otrave melónom okamžite vypláchnite žalúdok a užívajte enterosorbent. Mali by ste piť čo najviac tekutín. To vás nielen ochráni pred dehydratáciou, ale aj pomôže eliminovať toxíny.

Neužívajte lieky proti bolestiam a hnačke – je to nebezpečné: maskujú skutočný stav tela a zabraňujú odstraňovaniu toxínov z čreva.

Zdieľajte tieto užitočné informácie aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*