Lekárka varuje: Tento produkt by si do úst nikdy nevložila a nemali by ste to robiť ani vy!

Ľudia si myslia, že sú zdravé ale lekárka by sa ich ani nedotkla…

Vedci a lekári najlepšie vedia, ako sa starať o svoje zdravie. Jeden z nich prezrádza, akú maškrtu si nikdy nedá, hoci ju mnohí konzumujú pravidelne.

Gastroenterológ upozorňuje, že zdanlivo zdravá maškrta má prázdne kalórie, je vysoko spracovaná a obsahuje zbytočné prídavné látky vrátane cukru.

1. Lekárka nikdy nebude jesť toto občerstvenie

British Heart Foundation (BHF) poukazuje na to, že väčšina ľudí konzumuje viac bielkovín, ako potrebujú. Dietológ Tracy Parker z BHF zdôrazňuje, že väčšina dospelých potrebuje každý deň 1-2,5 g bielkovín na 1 kg telesnej hmotnosti.

Doktorka Harmony Allison – gastroenterologička z Tufts Medical Center – upozorňuje, že nikdy nesiahne len po jednom občerstvení, teda po proteínových tyčinkách.

Odborníčka vysvetľuje, že mnohí si myslia, že proteínová tyčinka  je zdravá, no v skutočnosti je vysoko spracovaná, plná zbytočných prísad.

Namiesto toho radí siahnuť po zdravších zdrojoch bielkovín, ako je hrášok, fazuľa, šošovica, arašidové maslo, tekvicové semienka či orechy.

2. Záleží na pôvode proteínu?

Bielkoviny sú mimoriadne dôležitým prvkom zdravej výživy. Ovplyvňuje fungovanie celého tela a je dôležité okrem iného: na tvorbu hormónov, budovanie svalov, zrážanlivosť krvi. Hlavným zdrojom tohto makroprvku v strave väčšiny ľudí na svete sú bielkoviny živočíšneho pôvodu.

Dietologička z UCLA Dany Hunnes zdôrazňuje, že pre fungovanie tela nezáleží na pôvode proteínu.

,,Údaje však ukazujú, že jesť menej živočíšnych produktov a viac rastlinných bielkovín je spojené so zvýšenou dlhovekosťou a zníženou chorobnosťou“ – hovorí odborník.

3. Čo poskytuje rastlinná bielkovina?

American Heart Association tvrdí, že menej mäsa znižuje riziko mnohých chorôb, vrátane:

  • choroby srdca
  • hypertenzia,
  • obezita,
  • mŕtvica,
  • diabetes 2. typu

Okrem toho vláknina obsiahnutá v rastlinných potravinách podporuje dobré baktérie v črevách

A hoci sa mäsa v jedálničku nemusíte hneď vzdávať, oplatí sa obmedziť konzumáciu niektorých druhov v prospech rastlinných produktov – bohatých na bielkoviny.

,,Živočíšne bielkoviny, ktoré sa nachádzajú najmä v červenom a spracovanom mäse, sú spojené so zápalom,“  – varuje Dr. Hunnes z UCLA.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*