Len 3 mesiace takejto diéty – a môžete sa vyhnúť rakovine, srdcovým chorobám a Alzheimerovej chorobe! Najlepšia prevencia

Mnoho ľudí verí, že dĺžka nášho života závisí predovšetkým od dedičnosti. Štúdie však ukazujú, že skutočný podiel genetickej predispozície na príčinách predčasnej smrti je len 10-20%.

Čo je za zvyšnými 80-90%? Je to naša strava a životný štýl.

Typická strava moderného človeka je hlavnou príčinou predčasnej smrti a chronických ochorení. Dlhý a zdravý život je otázkou voľby.

A čo si vyberáme každý deň? Pre mnohých z nás nie je odpoveď veľmi upokojujúca.

Nerobte paniku! Len štyri jednoduché pravidlá vám môžu predĺžiť život!

Stačí:

  1. Žiadne fajčenie
  2. Neprejedajte sa
  3. Športujte aspoň pol hodiny denne (počíta sa aj o chôdza!)
  4. Jedzte správne – viac ovocia, zeleniny a celozrnných potravín , a menej mäsa.

Ak už dodržiavate všetky tieto pravidlá, zvážte, že riziko vzniku cukrovky u vás sa znížilo o 90% a riziko srdcového infarktu o viac ako 80%, pravdepodobnosť mŕtvice ste znížili o polovicu a riziko rakoviny o tretinu.

Teraz  trochu o starnutí.

Každá z našich buniek má 46 chromozómov. Na špičke každého chromozómu je malé „veko“ nazývané teloméry. Zakaždým, keď sa naše bunky rozdelia, stratí sa malá časť tohto „veka“. A keď teloméry úplne zmiznú, naše bunky odumierajú.

Teloméry v nás žijú po celý život: ich počet sa začína znižovať hneď, ako sa narodíme, a naďalej klesá, až kým nezomrieme.

V roku 2009 získala americká vedkyňa Dr. Elizabeth Blackburn a jej kolegovia Nobelovu cenu za medicínu za objav telomér.

Zistili, že len tri mesiace na rastlinnej strave v kombinácii s cvičením by mohli výrazne zvýšiť počet telomér.

Ich štúdia trvala päť rokov a ukázala, že počet telomér u tých, ktorí nezmenili svoj životný štýl, sa s vekom predvídateľne znižoval. A počet telomér u tých, ktorí zmenili svoj životný štýl, sa zvýšil.

Na aké choroby najčastejšie zomierajú ľudia v modernom svete? Tu sú štyri hlavné:

1) Srdcové choroby;
2) Alzheimerova choroba;
3) Infarkt
4) Rakovina pľúc.

Ukazuje sa, že zvýšenie množstva rastlinných potravín v našej strave môže znížiť riziko všetkých týchto ochorení.

Dokonca aj malé zmeny v našej strave, ako je zníženie množstva mäsa alebo zvýšenie množstva zeleniny, vedú k významným výsledkom.

Čo by sme mali jesť každý deň, aby sme žili dlhý a zdravý život?

  • Listová zelenina – napríklad brokolica;  biela kapusta alebo karfiol; reďkovky;  žerucha atď.
  • Zelené – mladý šalát, šťaveľ, špenát, mangold atď.
  • Zelenina: špargľa, repa, paprika, mrkva, kukurica, cuketa, cesnak, huby, cibuľa, tekvica, hrášok, zemiaky, paradajky.
  • Strukoviny a výrobky z nich: fazuľa, fazuľa cannelloni, kravský hrášok, sójové bôby, cícer, hrášok, šošovica,  tofu, hummus.
  • Bobule – vrátane hrozna, černíc, čerešní, malín, jahôd atď.
  • Ovocie – ako sú jablká, marhule, avokádo, banány, melón, klementínky, figy, grapefruity, kiwi, citróny, limetky, liči, mango, nektárinky, pomaranče, papája, mučenka, broskyne, hrušky, ananásy, slivky, granátové jablká, mandarínky, melón.
  • Ľanové semená – jedna polievková lyžica denne.
  • Orechy: mandle, arašidy, vlašské orechy atď.
  • Korenie – Každý deň musíte pridať štvrtinu čajovej lyžičky kurkumy do akéhokoľvek iného korenia, ktoré používate.
  • Celozrnné výrobky – obilniny, cestoviny, chlieb.
  • Voda: Päť – šesť veľkých (340 ml) pohárov denne.

Zdravé potraviny však nie sú všetko! Je potrebné aspoň pol hodiny až hodinu denne, aby ste sa zapojili do miernej fyzickej aktivity, napríklad chôdze a na slnku nazbierali vitamín D.

Nie je to také zložité, však?

Ste pripravení to skúsiť? Povedzte nám to v komentároch!

Ak vás tento príspevok zaujal, zdieľajte ho s priateľmi?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*