
Tento nadýchaný koláč s jemnou višňovou plnkou je dokonalou voľbou na nedeľné popoludnie – spája v sebe jednoduchosť prípravy a neodolateľnú chuť detstva. Ak máte radi sladké dezerty s ovocím, tento recept si určite zamilujete!
Potrebujete:
Na piškótové cesto:
- 2 vajcia
- 1 pohár cukru
- 1 pohár bieleho jogurtu
- 1/2 pohára oleja
- 2 a 1/2 pohára polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilínový cukor
Na višňovú plnku:
- 1 pohár višňového kompótu (720 ml) alebo mrazené višne
- 4 lyžice cukru
- 1 malinový puding
- trochu vody na rozmiešanie pudingu
Poznámka: ako „pohár“ sa myslí klasický 2 dl (200 ml) pohár.
Postup:
Príprava cesta:
Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Potom postupne pridávajte cukor a žĺtky a šľahajte, kým nevznikne nadýchaná pena. Pridajte olej, jogurt a vanilínový cukor. Nakoniec zľahka primiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva – ideálne pomocou stierky, aby cesto zostalo vzdušné.
Plech vyložte papierom na pečenie a rúru predhrejte na 200 °C. Do plechu nalejte polovicu cesta a pečte 8–10 minút, kým povrch mierne nestuhne.
Príprava plnky:
Višne z kompótu (alebo rozmrazené višne) dajte do hrnca spolu so 4 lyžicami cukru. Varte asi 5 minút, kým nepustia viac šťavy. Puding rozmiešajte v troche studenej vody a prilejte k višniam. Varte ešte niekoľko minút, kým plnka nezhustne.
Plech s predpečeným cestom vyberte z rúry, rovnomerne naň rozotrite višňovú plnku a zalejte zvyškom cesta. Vráťte do rúry a pečte ďalších 20–25 minút, do zlatista.
Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť, až potom ho krájajte. Podľa chuti posypte práškovým cukrom alebo polejte čokoládovou polevou.
Dobrú chuť!
Leave a Reply