LENIVÝ KOLÁČ S VIŠŇAMI.

Tento nadýchaný koláč s jemnou višňovou plnkou je dokonalou voľbou na nedeľné popoludnie – spája v sebe jednoduchosť prípravy a neodolateľnú chuť detstva. Ak máte radi sladké dezerty s ovocím, tento recept si určite zamilujete!

Potrebujete:

Na piškótové cesto:

  • 2 vajcia
  • 1 pohár cukru
  • 1 pohár bieleho jogurtu
  • 1/2 pohára oleja
  • 2 a 1/2 pohára polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilínový cukor

Na višňovú plnku:

  • 1 pohár višňového kompótu (720 ml) alebo mrazené višne
  • 4 lyžice cukru
  • 1 malinový puding
  • trochu vody na rozmiešanie pudingu

Poznámka: ako „pohár“ sa myslí klasický 2 dl (200 ml) pohár.

Postup:

Príprava cesta:

Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Potom postupne pridávajte cukor a žĺtky a šľahajte, kým nevznikne nadýchaná pena. Pridajte olej, jogurt a vanilínový cukor. Nakoniec zľahka primiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva – ideálne pomocou stierky, aby cesto zostalo vzdušné.

Plech vyložte papierom na pečenie a rúru predhrejte na 200 °C. Do plechu nalejte polovicu cesta a pečte 8–10 minút, kým povrch mierne nestuhne.

Príprava plnky:

Višne z kompótu (alebo rozmrazené višne) dajte do hrnca spolu so 4 lyžicami cukru. Varte asi 5 minút, kým nepustia viac šťavy. Puding rozmiešajte v troche studenej vody a prilejte k višniam. Varte ešte niekoľko minút, kým plnka nezhustne.

Plech s predpečeným cestom vyberte z rúry, rovnomerne naň rozotrite višňovú plnku a zalejte zvyškom cesta. Vráťte do rúry a pečte ďalších 20–25 minút, do zlatista.

Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť, až potom ho krájajte. Podľa chuti posypte práškovým cukrom alebo polejte čokoládovou polevou.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*