
Obľúbená liečivá rastlina našich babičiek, na ktorú už ľudia zabudli… Keby vedeli, aké má účinky, okamžite by si ju šli nazbierať!
Nájdete ju v kríkoch, no nie je to obyčajná burina. Stojí za to oceniť liečivé vlastnosti tejto bylinky.
Cesnačka lekárska (Alliaria petiolata)
Cesnačka lekárska, hoci ju mnohí považujú za burinu, sa v medicíne a varení používa už po stáročia. Bylina má antiseptické, antispazmodické, baktericídne, antiparazitické a diuretické vlastnosti. Na aké neduhy je rastlina dobrá a ako sa dá využiť?
1. Nie je to obyčajná burina
Alliaria petiolata patrí do čeľade kapustovité a zvyčajne sa vyskytuje na okraji listnatých lesov a pri cestách. Aj keď ju mnohí považujú za burinu, stojí za zmienku, že cesnačka je bylina, ktorá je plne jedlá a má mnoho prospešných zdravotných vlastností.
Listy cesnačky sú zelené a majú charakteristický srdcovitý tvar. Niektoré z nich sú viac či menej zubaté. Majú cesnakovú arómu, odtiaľ pochádza ich názov, ktorý odkazuje na intenzívne voňajúceho zástupcu čeľade amarylkovitých.
Chuť listov pripomína rukolu. Mladé listy, ktoré sa objavujú v jarnom období, sa vyznačujú obzvlášť intenzívnou chuťou. Najvhodnejším obdobím na zber listov cesnačky je skorá jar, teda na prelome polovice apríla až druhej polovice mája.
Cesnačka, podobne ako cesnak, obsahuje veľa zlúčenín s potenciálnymi zdravotnými vlastnosťami. Medzi nimi môžete nájsť:
- vitamíny a minerály vrátane vitamínu C, B6 a mangánu,
- flavonoidy, ako je kvercetín a kempferol, s protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami,
- fytosteroly, ktoré pomáhajú znižovať vysokú hladinu cholesterolu v tele,
- zlúčeniny síry vrátane aliínu a alicínu, ktoré majú antibakteriálne a antivírusové účinky.
2. Použite cesnačky
Cesnačka ako zdraviu prospešná rastlina pomáha nielen znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi, ale tiež posilňuje imunitný systém.
Bylina zlepšuje činnosť tráviaceho systému a má antibakteriálne, antiseptické a protiplesňové vlastnosti. Používa sa aj pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení.
Cesnačka lekárska je rastlina, ktorá sa dá v kuchyni využiť na mnoho rôznych spôsobov. Z tejto rastliny si môžete pripraviť okrem iného aj šalát. Nasekané listy cesnaku môžeme zmiešať s paradajkami, uhorkami, rukolou a fetou a potom pridať olivový olej, citrónovú šťavu, med alebo horčicu.
Z rastliny si môžete pripraviť aj pesto.
Budete potrebovať:
- listy cesnačky,
- kešu, lieskové oriešky alebo mandle,
- olivový olej,
- soľ
- korenie.
Všetky ingrediencie musia byť zmiešané na hladkú pastu. Pripravenú hmotu sa oplatí pridať do sendvičov alebo cestovín.
Leave a Reply