Na konci článku nájdete priložený videorecept, podľa ktorého môžete postupovať.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 5 žĺtkov
- 250 g cukru (1 1/4 šálky)
- 150 ml rastlinného oleja (2/3 šálky)
- 100 ml vody (1/2 šálky)
- 250 g hladkej bielej múky (2 šálky)
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 5 bielkov
- Štipka soli
- 1 lyžica kakaa
Na krém:
- 800 ml mlieka
- 80 g vanilkového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu
- 2 lyžice cukru
Na dekoráciu:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice vanilínového cukru
- 400 g crème fraîche alebo 30% kyslej smotany
Postup
Z mlieka, cukru a pudingového prášku pripravte hustý krém podľa návodu na obale. Nechajte vychladnúť.
Žĺtky vyšľahajte s cukrom, kým nevznikne nadýchaná pena. Postupne pridávajte olej a vodu za stáleho miešania, aby vznikla hladká konzistencia. V mise zmiešajte múku so sódou bikarbónou a primiešajte do tekutej zmesi. Bielky so štipkou soli vyšľahajte na tuhý sneh a jemne ich vmiešajte do cesta.
Cesto rozdeľte na dve časti. Do jednej časti pridajte kakao a dôkladne premiešajte. Druhú nechajte čistú.
Cesto striedavo navrstvíte do formy vystlanej papierom na pečenie. Vychladnutý puding lyžicou rovnomerne rozložte do cesta vo forme.
Pečte v rúre predhriatej na 180°C približne 30 minút. Po upečení nechajte koláč vychladnúť na mriežke.
Smotanu vyšľahajte s vanilínovým cukrom na tuhú šľahačku a zmiešajte s crème fraîche.( alebo kyslou smotanou). Krém naneste na vychladnutý koláč.
Koláč nechajte vychladiť v chladničke aspoň hodinu pred podávaním. Dobrú chuť!
VIDEORECEPT:
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply