Macocha rezy! Starodávny koláč našich babičiek…

Na konci článku nájdete priložený videorecept, podľa ktorého môžete postupovať.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 5 žĺtkov
  • 250 g cukru (1 1/4 šálky)
  • 150 ml rastlinného oleja (2/3 šálky)
  • 100 ml vody (1/2 šálky)
  • 250 g hladkej bielej  múky (2 šálky)
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 5  bielkov
  • Štipka soli
  • 1 lyžica kakaa

Na krém:

  • 800 ml mlieka
  • 80 g vanilkového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu
  • 2 lyžice cukru

Na dekoráciu:

  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžice vanilínového cukru
  • 400 g crème fraîche alebo 30% kyslej smotany

Postup

Z mlieka, cukru a pudingového prášku pripravte hustý krém podľa návodu na obale. Nechajte vychladnúť.

Žĺtky vyšľahajte s cukrom, kým nevznikne nadýchaná pena. Postupne pridávajte olej a vodu za stáleho miešania, aby vznikla hladká konzistencia. V mise zmiešajte múku so sódou bikarbónou a primiešajte do tekutej zmesi. Bielky so štipkou soli vyšľahajte na tuhý sneh a jemne ich vmiešajte do cesta.

Cesto rozdeľte na dve časti. Do jednej časti pridajte kakao a dôkladne premiešajte. Druhú nechajte čistú.

Cesto striedavo navrstvíte do formy vystlanej papierom na pečenie. Vychladnutý puding lyžicou rovnomerne rozložte do cesta vo forme.

Pečte v rúre predhriatej na 180°C  približne 30 minút. Po upečení nechajte koláč vychladnúť na mriežke.

Smotanu vyšľahajte s vanilínovým cukrom na tuhú šľahačku a zmiešajte s crème fraîche.( alebo kyslou smotanou). Krém naneste na vychladnutý koláč.

Koláč nechajte vychladiť v chladničke aspoň hodinu pred podávaním. Dobrú chuť!

VIDEORECEPT:

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*