
Domáce bagely sú jednoduché na prípravu a chuťovo porovnateľné s tými z pekárne. Vyskúšajte ich s obľúbenými nátierkami, šunkou, syrom alebo sladkou ovocnou náplňou.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky (typ 00 alebo univerzálna)
- 125 ml teplého mlieka
- 125 ml teplej vody
(môžete použiť len vodu alebo len mlieko, ale kombinácia je ideálna) - 60 g zmäknutého alebo rozpusteného masla
- 2 PL cukru
- 1 ČL soli
- 1 balíček sušeného droždia (cca 7 g)
- 3 stredne veľké vajcia
- Trochu masla alebo oleja na vymastenie misy a pracovnej plochy
- 1 ČL jedlej sódy (na varenie)
- 2 ČL medu (voliteľné, na varenie)
- Zmes semien (napr. sezam, mak, ľan – voliteľné)
Postup:
1. Príprava kvásku a cesta.
Do veľkej misy nasypte múku a v strede urobte jamku. Nalejte teplé mlieko a teplú vodu. Pridajte zmäknuté alebo rozpustené maslo. Nasypte cukor a sušené droždie do stredu, soľ dajte po obvode múky (nie do stredu, aby nebrzdila droždie). Premiešajte v strede a nechajte droždie aktivovať približne 10 minút, kým nezačne peniť.
Potom pridajte 3 vajcia a všetko premiešajte – najprv vareškou, potom rukami. Preložte cesto na čistú, pracovnú plochu a začnite miesiť. Bude veľmi lepkavé – to je v poriadku.
Keď sa cesto prestane lepiť a je hladké, potrite pracovnú plochu trochou masla a pokračujte v miesení ešte pár minút. Cesto jemne udierajte, prekladajte a otáčajte, aby ste získali pružné, hladké a nelepivé cesto.
2. Kysnutie.
Vymastite veľkú misu maslom alebo olejom. Cesto vložte do misy, prikryte potravinovou fóliou a nechajte kysnúť 1 hodinu na teplom mieste, kým zdvojnásobí objem.
3. Tvarovanie bagelov.
Vykysnuté cesto premiestnite na jemne pomastenú pracovnú plochu. Rozdeľte ho na rovnaké časti (cca 90 g na jeden bagel – vznikne asi 10 ks).
Každý kúsok vyformujte do guľky. Do stredu každej guľky urobte prstom dierku a jemne tvarujte do typického tvaru bagelu. Uložte bagely na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte podkysnúť 15–20 minút.
4. Varenie bagelov.
Do veľkého hrnca dajte variť vodu. Pridajte 1 ČL jedlej sódy a 2 ČL medu – tieto prísady dodajú bagelom typickú chuť a kôrku.
Do vriacej vody vkladajte bagely po jednom. Varíme ich cca 30 sekúnd z každej strany.
Opatrne vyberte dierkovanou naberačkou a prípadne obaľte v semienkovej zmesi. Uložte späť na plech.
5. Pečenie.
Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C (horný aj dolný ohrev) 15–20 minút, kým nie sú zlatohnedé. Vyberte a nechajte vychladnúť.
Podávanie – tip na servírovanie.
Bagel rozrežte a naplňte plátkom syra Brie a karamelizovanými broskyňami (očistené, podusené na masle s cukrom).
Pokvapkajte medom a podávajte ako sladko-slanú delikatesu.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply