
Tento jednoduchý, no neuveriteľne chutný koláčik máme veľmi radi. Pripravuje sa z croissantov, maku a jemného krému. Vhodný na každú príležitosť.
Ingrediencie:
Základ:
- 250 g nakrájané croissanty( alebo briošky)
- 300 ml mlieka
- 150 ml smotany na šľahanie
- 2 žĺtky
- 40 g masla
- 40 g práškového cukru
- 40 g medu
- 80 g mletého maku
- strúhaná kôra z 1 bio citróna
Vanilkový krém:
- 250 ml mlieka
- 1 vanilkový lusk
- 2 žĺtky
- 50 g trstinového cukru
- 3 plátky želatíny
- 225 ml smotany na šľahanie
Snehová poleva:
- 50 g vaječných bielkov
- 50 g práškového cukru
- 50 g kryštálového cukru
- 25 g vody
Postup:
Príprava základu:
Predhrejte rúru na 170 °C. Mlieko, smotanu a maslo zohrejte do varu.
Žĺtky vyšľahajte s práškovým cukrom a medom do peny. Za stáleho miešania pridajte horúcu mliečnu zmes k žĺtkom. Do tejto zmesi pridajte mletý mak a citrónovú kôru.
Nalejte na nakrájaný brioškový koláč a nechajte nasiaknuť. Zmes vložte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečte približne 25 minút.
Príprava vanilkového krému:
Mlieko s vanilkovým luskom priveďte do varu. Žĺtky vyšľahajte s trstinovým cukrom do peny. Za stáleho miešania pridajte horúce mlieko k žĺtkom a varte, kým zmes nezhustne.
Želatínu namočte do studenej vody, potom ju vyžmýkajte a pridajte do horúceho krému. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Smotanu vyšľahajte do tuha a opatrne vmiešajte do vychladnutého krému. Krém naneste na vychladnutý základ a nechajte stuhnúť v chladničke.
Príprava snehovej polevy:
Vodu a kryštálový cukor zohrejte na 118 °C, aby vznikol cukrový sirup. Bielky vyšľahajte s práškovým cukrom do peny. Za stáleho šľahania pomaly prilievajte horúci sirup k bielkom a stále šľahajte, kým zmes nevychladne a nestuhne.
Snehovú polevu naneste na stuhnutý krém a podľa želania ozdobte.
Tento recept je skvelou voľbou pre sviatočné príležitosti a určite poteší každého milovníka makových dezertov.
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply