Makové ľadové kocky! Obľúbený sviatočný koláč na každú príležitosť…

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 7 vaječných bielkov
  • 60 g cukru
  • 2  balíčky vanilkový cukor
  • 150 g mletého maku
  • 50 g Gustín
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 200 ml mlieka

Na krém:

  • 7 ks žĺtka
  • 90 g cukru
  • 100 g Gustín
  • 1 liter mlieka
  • 250 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 1 Smeta Fix

Postup:

Plát:

Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, postupne po častiach pri šľaháme cukor a vanilkový cukor.

Mak zmiešame s Gustinom a práškom do pečiva a jemne primiešame do vyšľahaného snehu.

Pečieme vo vyhriatej rúre na vymastenom a mukou vysypanom plechu pri 180°C asi 20 minút.
Upečený plát  necháme trochu vychladnúť a potom ju  rovnomerne zalejeme 200 ml teplého mlieka. Necháme vychladnúť!

Krém:

100 ml studeného mlieka vymiešame s žĺtkami, cukrom a Gustinom, vymiešame do hladka.

Zvyšné mlieko dáme na oheň, keď začne vrieť, pridáme rozmiešané žĺtky a na miernom ohni za stáleho miešania uvaríme do hustá, odstránime z ohňa, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Zmäknuté maslo vymiešame  s práškovým cukrom do peny  a zmiešame s vychladnutým krémom.
Krém rovnomerne nanesieme na vychladnutý plat  a zarovnáme. Tortu vložíme na cca 30 minút do chladničky, aby krém stuhol.

Smotanu  a smeta fix vyšľaháme na tuhú šľahačku. Na krém nanesieme pripravenú šľahačku, uhladíme a dáme ešte  aspoň na 1 hodinu do chladničky. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*