Ingrediencie:
Na cesto:
- 7 vaječných bielkov
- 60 g cukru
- 2 balíčky vanilkový cukor
- 150 g mletého maku
- 50 g Gustín
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 200 ml mlieka
Na krém:
- 7 ks žĺtka
- 90 g cukru
- 100 g Gustín
- 1 liter mlieka
- 250 g masla
- 50 g práškového cukru
- 500 ml smotany na šľahanie
- 1 Smeta Fix
Postup:
Plát:
Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, postupne po častiach pri šľaháme cukor a vanilkový cukor.
Mak zmiešame s Gustinom a práškom do pečiva a jemne primiešame do vyšľahaného snehu.
Pečieme vo vyhriatej rúre na vymastenom a mukou vysypanom plechu pri 180°C asi 20 minút.
Upečený plát necháme trochu vychladnúť a potom ju rovnomerne zalejeme 200 ml teplého mlieka. Necháme vychladnúť!
Krém:
100 ml studeného mlieka vymiešame s žĺtkami, cukrom a Gustinom, vymiešame do hladka.
Zvyšné mlieko dáme na oheň, keď začne vrieť, pridáme rozmiešané žĺtky a na miernom ohni za stáleho miešania uvaríme do hustá, odstránime z ohňa, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny a zmiešame s vychladnutým krémom.
Krém rovnomerne nanesieme na vychladnutý plat a zarovnáme. Tortu vložíme na cca 30 minút do chladničky, aby krém stuhol.
Smotanu a smeta fix vyšľaháme na tuhú šľahačku. Na krém nanesieme pripravenú šľahačku, uhladíme a dáme ešte aspoň na 1 hodinu do chladničky. Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply