Makový inteligentný koláč (už iný robiť nebudete!)

Tento jemný a vláčny dezert s makom sa pripravuje z jednoduchých surovín a pri pečení sa sám rozdelí na vrstvy. Je chutný, výdatný a veľmi efektný – a to úplne bez krému!

Na konci receptu nájdete video podľa ktorého môžete postupovať!

Ingrediencie:

  • 5 žĺtkov
  • 125 g práškového cukru
  • 125 ml roztopeného masla
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g mletého maku
  • 500 ml mlieka
  • 5 bielkov
  • štipka soli

Postup:

Žĺtky vyšľahajte s práškovým cukrom do svetlej peny. Pridajte roztopené maslo, potom múku a mletý mak, premiešajte.

Po častiach prilievajte vlažné mlieko a miešajte, kým nevznikne riedke cesto.

Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh a zľahka ho vmiešajte do cesta. Cesto bude veľmi riedke – to je v poriadku.

Vylejte ho do štvorcovej formy (24 × 24 cm) vystlanej papierom na pečenie.

Pečte v predhriatej rúre pri 160 °C asi 1 hodinu,  do zlatohnedá.

Po upečení nechajte úplne vychladnúť na plechu, najlepšie v chladničke aspoň 2–3 hodiny.

Pred podávaním posypte práškovým cukrom a nakrájajte na kocky.

Tip:
Počas pečenia sa koláč rozdelí na vrstvy – spodná bude hutnejšia, stred jemne pudingový a vrch nadýchaný. Nechajte ho dôkladne vychladnúť, aby sa dal pekne krájať.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*