
Tento makový koláč je klasika, ktorá nikdy nesklame – jemné cesto, voňavá maková plnka a sladký džem vytvárajú dokonalú kombináciu.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 g pšeničnej hladkej múky
- 200 g margarínu
- 1 žĺtok
- 180 g práškového cukru
- 5 g prášku do pečiva
- 0,5 ks nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 kopcovitá PL kyslej smotany (20 %)
Na náplň:
- 200 g práškového cukru
- 80 g margarínu
- 1 vajce (veľkosť M)
- Kôra a šťava z 0,5 citróna
- 1 štipka soli
- 12 g vanilkového cukru (ideálne bourbon)
- 200 g pšeničnej hladkej múky
- 5 g prášku do pečiva
- 200 g mletého maku
- 250 ml mlieka (2,8 %)
Ešte potrebujeme:
- marhuľový džem (na potretie)
- 1 bielok (na potretie vrchu)
- maslo a múka na vymastenie a vysypanie plechu
Postup:
Príprava cesta:
Zmiešajte múku s margarínom a rozmrvíte rukami. Pridajte žĺtok, cukor, prášok do pečiva, citrónovú kôru a kyslú smotanu. Vypracujte mäkké cesto, zabaľte ho a nechajte odpočívať v chladničke.
Plnka:
Vymiešajte cukor, zmäknutý margarín a vajce do peny. Pridajte citrónovú šťavu, kôru, soľ a vanilkový cukor.
Zmiešajte múku s práškom do pečiva a postupne ju zašľahajte striedavo s mletým makom a mliekom do vaječnej zmesi. Dôkladne premiešajte.
Príprava plechu:
Vymastite a múkou vysypte plech (35 × 25 cm). Cesto rozdeľte na dve časti. Jednu časť rozvaľkajte a položte na dno plechu.
Plnenie:
Spodné cesto potrite marhuľovým džemom. Nalejte makovú náplň a rovnomerne rozotrite.
Záverečná vrstva:
Rozvaľkajte druhú polovicu cesta a zakryte ňou náplň. Povrch popichajte vidličkou a potrite bielkom.
Pečenie:
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40–45 minút, kým koláč nie je pekne zlatohnedý. Urobte test špajdľou. Upečený koláč nechajte vychladnúť.
Dobrú chuť!
Leave a Reply