Makový koláč.

Tento makový koláč je klasika, ktorá nikdy nesklame – jemné cesto, voňavá maková plnka a sladký džem vytvárajú dokonalú kombináciu.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 300 g pšeničnej  hladkej múky
  • 200 g margarínu
  • 1 žĺtok
  • 180 g práškového cukru
  • 5 g prášku do pečiva
  • 0,5 ks nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 kopcovitá PL kyslej smotany (20 %)

Na náplň:

  • 200 g práškového cukru
  • 80 g margarínu
  • 1 vajce (veľkosť M)
  • Kôra a šťava z 0,5 citróna
  • 1 štipka soli
  • 12 g vanilkového cukru (ideálne bourbon)
  • 200 g pšeničnej  hladkej múky
  • 5 g prášku do pečiva
  • 200 g mletého maku
  • 250 ml mlieka (2,8 %)

Ešte potrebujeme:

  • marhuľový džem (na potretie)
  • 1 bielok (na potretie vrchu)
  • maslo a múka na vymastenie a vysypanie plechu

Postup:

Príprava cesta:
Zmiešajte múku s margarínom a rozmrvíte rukami. Pridajte žĺtok, cukor, prášok do pečiva, citrónovú kôru a kyslú smotanu. Vypracujte mäkké cesto, zabaľte ho a nechajte odpočívať v chladničke.

Plnka:
Vymiešajte cukor, zmäknutý margarín a vajce do peny. Pridajte citrónovú šťavu, kôru, soľ a vanilkový cukor.
Zmiešajte múku s práškom do pečiva a postupne ju zašľahajte striedavo s mletým makom a mliekom do vaječnej zmesi. Dôkladne premiešajte.

Príprava plechu:
Vymastite a múkou vysypte plech (35 × 25 cm). Cesto rozdeľte na dve časti. Jednu časť rozvaľkajte a položte na dno plechu.

Plnenie:
Spodné cesto potrite marhuľovým džemom. Nalejte makovú náplň a rovnomerne rozotrite.

Záverečná vrstva:
Rozvaľkajte druhú polovicu cesta a zakryte ňou náplň. Povrch popichajte vidličkou a potrite bielkom.

Pečenie:
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40–45 minút, kým koláč nie je pekne zlatohnedý. Urobte test  špajdľou. Upečený koláč nechajte vychladnúť.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*