Makový koláč… Výborný, jednoduchý, rýchly, lahodný!

Tento jemný makový zákusok so smotanovým krémom je ideálny na sviatočné príležitosti aj bežné potešenie. Vďaka nadýchaným korpusom a lahodnému krému si získa každého milovníka tradičných dezertov.

Makový koláč  so smotanou.

Zloženie.

Na korpusy: 

  • 12 bielkov
  • 210 g cukru
  • 3 kopcovité polievkové lyžice polohrubej  múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 200 g mletého maku

Na krém:

  • 12 žĺtkov
  • 180 g cukru
  • 7 lyžíc škrobu
  • 2 vanilkové cukry
  • 750 ml mlieka
  • 200 g masla

Príprava:

Zapnite rúru, aby sa predhriala na 170 °C.

Oddeľte bielky a pripravte 3 samostatné korpusy:

Vyšľahajte 4 bielky do tuha. Postupne pridávajte 70 g cukru a pokračujte v miešaní.

V miske zmiešajte 1 kopcovitú polievkovú lyžicu múky, 1 kopcovitú čajovú lyžičku prášku do pečiva a 65 g mletého maku. Túto zmes jemne zmiešajte s bielkami.

Pripravte si plech na pečenie (cca 20 × 35 cm), vysteľte ho papierom na pečenie, nalejte naň zmes a pečte 10–15 minút, kým sušienka nie je zlatistá.
Necháme vychladnúť na mriežke, opatrne odstránime papier a odložíme bokom.
Rovnakým spôsobom pripravte ďalšie 2  korpusy.

Na krém:

Priveďte 600 ml mlieka do varu. Medzitým vyšľahajte žĺtky, 180 g cukru, kukuričný škrob, vanilkový cukor a zvyšných 150 ml mlieka do hladkej zmesi.
Keď mlieko zovrie, odstavte ho z ohňa a pomaly doň za stáleho miešania metličkou prilejte žĺtok. Vráťte na oheň a za stáleho miešania varte, kým krém nezhustne (asi 5 minút).
Necháme vychladnúť, potom pridáme zmäknuté maslo a všetko spolu vymiešame.

Zostavenie koláča:

Prvý piškótový korpus poukladáme na tanier, potrieme ⅓ krému a uhladíme.
Položte druhú sušienku, jemne pritlačte valčekom, aby sa krém spojil so sušienkami.
Potrite ďalšou ⅔ krému, potom položte tretí piškótový korpus a znova jemne pritlačte.
Navrch naneste zvyšný krém, uhlaďte nožom. Vrch môžeme jemne posypať makom.
Nechajte koláč cez noc stuhnúť v chladničke.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*