Neodolateľný koláč Opitá čerešňa! Každý si pýta recept…
Pre opité čerešne:
- 500 g odkôstkovaných čerešni
- 300 ml rumu
Čerešne zalejeme rumom a necháme ich cez noc odstáť.
Pre kakaový piškótový koláč:
- 1 pohár polohrubej múky
- 2 lyžice kakao
- 1 čajová lyžička prášok do pečiva
- 4 vajcia
- 1 pohár práškový cukor
Pre punč:
- 125 ml rumu v ktorom boli namočené čerešne
- 200 ml vody
- 1 čajová lyžička cukru
Krém s nutellou a čerešňami:
- 250 g masla pri izbovej teplote
- 200 g nutella izbová teplota
- scedené čerešne z rumu
Krém:
- 500 ml studená smotana na šľahanie 33%
- 3 lyžice práškového cukru (alebo podľa chuti)
- 2 čajové lyžičky želatíny v prášku
Dodatočne:
- kakao alebo strúhaná tmavá čokoláda
Postup:
Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme cukor, premiešame, po jednom pridáme žĺtka a miešame. Opatrne primiešame múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu na papieri na pečenie pri 170°C asi 25-30 minút. Necháme vychladnúť. Odstránime papier na pečenie a ostrím nožom odrežeme vrchnú kôrku z plátu.
Krém s Nutellou a čerešňami:
Maslo vymiešame do peny, postupne pridáme nutellu a miešame do krémova. Nakoniec pridáme scedené čerešne a jemne premiešame.
Krém:
Želatínu zmiešame s 60 ml studenej vody, necháme 10 minút odstáť. Postupne zohrievame, kým sa želatíne rozpustí. Nesmie vrieť. Necháme ochladnúť.
Studenú smotanu a práškový cukor vyšľaháme na tuhú šľahačku. Ochladenú, tekutú želatínu pomaly zašľaháme do tuhej šľahačky.
V 200 ml teplej vody rozpustime lyžicu cukru a zmiešame s 125 ml rumu v ktorom boli namočené čerešne.
Kakaový plát polejeme pripraveným punčom. Krém s nutellou natrieme na vrch plátu a zarovnáme. Na to natrieme smotanový krém a zarovnáme, ochladíme v chladničke. Posypeme kakaom a strúhanou čokoládou.
Leave a Reply