Maminkin recept na neuveriteľne lahodný koláč „Opitá čerešňa“! Úplne sa rozplýva na jazyku…

Neodolateľný koláč Opitá čerešňa! Každý si pýta recept…

Pre opité čerešne:

  • 500 g odkôstkovaných čerešni
  • 300 ml rumu

Čerešne zalejeme rumom a necháme ich cez noc odstáť.

Pre kakaový piškótový koláč:

  • 1 pohár polohrubej  múky
  • 2 lyžice kakao
  • 1 čajová lyžička prášok do pečiva
  • 4 vajcia
  • 1 pohár práškový cukor

Pre punč:

  • 125 ml rumu v ktorom boli namočené čerešne
  • 200 ml vody
  • 1 čajová lyžička cukru

Krém s nutellou a čerešňami:

  • 250 g masla pri izbovej teplote
  • 200 g nutella izbová teplota
  • scedené čerešne z rumu

Krém:

  • 500 ml studená smotana na šľahanie 33%
  • 3 lyžice práškového cukru (alebo podľa chuti)
  • 2 čajové lyžičky želatíny v prášku

Dodatočne:

  • kakao alebo strúhaná tmavá čokoláda 

Postup:

Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme cukor, premiešame, po jednom pridáme žĺtka a miešame. Opatrne primiešame múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu na papieri na pečenie pri 170°C asi 25-30 minút. Necháme vychladnúť. Odstránime papier na pečenie a ostrím nožom odrežeme vrchnú kôrku z plátu.

Krém s Nutellou a čerešňami:

Maslo vymiešame do peny, postupne pridáme nutellu a miešame do krémova. Nakoniec pridáme scedené čerešne a jemne premiešame.

Krém:

Želatínu zmiešame s 60 ml studenej vody, necháme 10 minút odstáť. Postupne zohrievame, kým sa želatíne rozpustí. Nesmie vrieť. Necháme ochladnúť.

Studenú smotanu a práškový cukor vyšľaháme na tuhú šľahačku. Ochladenú, tekutú želatínu pomaly zašľaháme do tuhej šľahačky.

V  200 ml teplej vody rozpustime lyžicu cukru a zmiešame s  125 ml rumu  v ktorom boli namočené čerešne.

Kakaový plát polejeme pripraveným punčom. Krém s nutellou natrieme na vrch plátu a zarovnáme. Na to natrieme smotanový krém a zarovnáme, ochladíme v chladničke. Posypeme kakaom a strúhanou čokoládou.

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*