Niektorí ľudia si nevedia predstaviť život bez masla. Maslo, ktoré musí byť natreté na každom kúsku chleba a ktoré často pristane na panvici ako tuk, na ktorom sa zase vyprážajú hoci aj miešané vajcia. Je však dobre známe, že maslo sa nepovažuje za najzdravší tuk, preto stojí za to ho nahradiť iným produktom.
Zdravé a nezdravé tuky
Zdravé tuky sú často zamieňané s nezdravými tukmi. Pozrime sa na to bližšie. Nasýtené mastné kyseliny, tiež nazývané nezdravé tuky, majú pevnú konzistenciu a nachádzajú sa hlavne v živočíšnych produktoch: sadlo, maslo, mliečne výrobky alebo červené mäso. Nenasýtené mastné kyseliny, t. j. zdravé tuky, sú zase tekuté a pochádzajú predovšetkým z rastlinných zdrojov: repka, slnečnica, kukuričný olej, olivový olej, ryby, morské plody, vlašské orechy, semienka …
Olivový olej a maslo. Výsledky výskumu
V tomto článku sa zameriame na jeden produkt zo skupiny nasýtených mastných kyselín a jeden produkt z nenasýtených mastných kyselín. Bližšie sa pozrieme na tradičné maslo, ktoré má vysoký obsah nasýtených tukov a nízky obsah nenasýtených mastných kyselín a olivový olej, ktorý je dobrým zdrojom antioxidantov, úspešne zmierňuje zápaly a má pozitívny vplyv na prácu srdca. Je zaujímavé, že výskum, ktorý bol publikovaný v časopise Journal of The American College of Cardiology, ukazuje, že na to, aby ste z toho mali úžitok, nemusíte konzumovať veľké množstvo olivového oleja.
V priebehu 24 rokov sa uskutočnila štúdia vo forme štvorročnej kontroly zdravia a stravy viac ako 90 000 dospelých. Počas tejto doby bolo zaznamenaných takmer 10 000 úmrtí na mŕtvicu alebo ischemickú chorobu srdca. Na základe zhromaždených štatistík, stravy a životného štýlu vedci dospeli k veľmi zaujímavým záverom. Ľudia, ktorí konzumovali viac olivového oleja, mali o 14% nižšie riziko srdcových chorôb v porovnaní s tými, ktorí ho nemali v strave. Okrem toho ľudia, ktorí konzumovali aspoň pol lyžice olivového oleja denne namiesto masla alebo margarínu, mali o 5-8% nižšie riziko celkovej ischemickej choroby srdca alebo kardiovaskulárnych ochorení.
Štúdie ukázali, že nahradenie nezdravých nasýtených alebo transmastných kyselín zdravými mononenasýtenými mastnými kyselinami môže znížiť celkový cholesterol aj LDL cholesterol, čo znižuje riziko srdcových chorôb. Nie všetky tuky sa vyrábajú rovnakým spôsobom, hovorí odborníčka na výživu Marissa Meshulam
Použitie olivového oleja
Zaujíma vás, ako zaviesť olivový olej do svojej stravy? Tu je niekoľko rád, keď olivový olej môže nahradiť maslo.
- nosič byliniek – môžete úspešne zmiešať olivový olej svojimi obľúbenými, zdravými bylinkami a výslednú zmes použiť napríklad na pokvapkanie chleba,
- pečivo – olivový olej pri pečení dôstojne nahradí repkový olej alebo spomínané maslo,
- tepelné spracovanie zeleniny – na rozdiel od všeobecného presvedčenia, kvalitný olivový olej sa dobre vyrovná z vysokými teplotami. Dobrý olivový olej má vyšší bod dymu, pretože prešiel dodatočnou rafináciou.
Čo tak čo zaradíte olivový olej do svojho jedálnička?
Zdieľajte túto radu s priateľmi!
Leave a Reply