
Jemná medová roláda so slivkami a vlašskými orechmi.
Na konci tohto receptu nájdete video, podľa ktorého môžete postupovať!
Šťavnatý medový korpus, nadýchaná smotanová plnka, slivky a orechy – dokonalý dezert pre milovníkov klasických chutí s jemným moderným nádychom.
Ingrediencie:
Cesto:
- 50 g masla
- 150 g medu
- 40 g kryštálového cukru
- 70 g kyslej smotany
- ½ ČL jedlej sódy
- 1 vajce
- 170 g hladkej múky
Plnka:
- Hrsť sušených sliviek
- Hrsť vlašských orechov
- 400 g hustej zakýsanej smotany (30 %, scedenej cez gázu – pôvodná hmotnosť)
- 150 g práškového cukru s vanilkou
- 200 g šľahačkovej smotany (33 %)
Na dokončenie:
- omrvinky z odrezkov medového plátu
Postup:
Príprava cesta:
Kyslú smotanu zmiešajte so sódou bikarbónou do hladka.
V hrnci roztopte maslo, med a cukor. Pridajte zakýsanú smotanu so sódou a nechajte minútu prevrieť. Nechajte zmes mierne vychladnúť, potom primiešajte vajce a múku. Vymiešajte do hladka.
Tuhšie, viskózne cesto rozotrite na plech (28×38 cm) s papierom na pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 15 minút.
Príprava ovocia a orechov:
Slivky zalejte vriacou vodou a nechajte 10 minút napučať, potom osušte a nakrájajte. Orechy opražte nasucho na panvici a nasekaj nadrobno.
Krém:
Zakýsanú smotanu sceďte a zmiešajte s cukrom s vanilkou. Osobitne vyšľahajte smotanu na šľahanie do tuha a po častiach vmiešajte do smotanovej zmesi.
Zostavenie:
Upečený piškót hneď po vytiahnutí z rúry zbavte papiera a zarovnajte okraje. Nechajte vychladnúť.
Potrite krémom (okraj nechajte voľný), rovnomerne rozložte slivky a orechy. Zrolujte opatrne do rolády.
Potrite zvonku zvyšným krémom a posypte omrvinkami z odkrojkov. Odložte do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.
Tip: Krém je univerzálny a výborne sa hodí aj do tort či pohárových dezertov.
Dobrú chuť!
Leave a Reply