
Medový francúzsky krémeš.
Ak túžite po skutočne lahodnom domácom zákusku, tento medový francúzsky krémeš si určite zamilujete. Je to obľúbený dezert celej rodiny.
Ingrediencie:
Cesto:
- 100 g práškového cukru
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
- 50 g margarínu
- 1 polievková lyžica medu
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
- 300 g hladkej múky
Krém:
- 8 dl mlieka
- 2 balenia vanilkového pudingového prášku
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 2 žĺtky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150 g práškového cukru
- 100 g masla
Šľahačka:
- 5 dl smotany na šľahanie alebo rastlinná šľahačka (napr. Hulala)
Poleva:
- 60 g mliečnej polevy
- 100 g bielej čokolády
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
Postup:
Cesto:
Vo vodnom kúpeli zohrejeme práškový cukor, vajce, žĺtok, margarín, med a sódu bikarbónu, kým sa všetko nerozpustí. Potom pridáme múku a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na dve časti, každú vyvaľkáme na papieri na pečenie do rozmeru cca 25 × 35 cm. Pečieme na opačnej strane plechu pri 180 °C asi 6–8 minút.
Poleva:
Čokolády (mliečnu aj bielu) rozpustíme vo vodnom kúpeli s olejom. Jeden upečený plát natrieme polevou. Skôr ako stuhne, naznačíme rezy a rozkrájame na kocky — tieto budú tvoriť vrchnú vrstvu zákusku.
Krém:
Pudingový prášok, múku, žĺtky a vanilkový cukor rozmiešame v malom množstve mlieka. Pridáme zvyšné mlieko a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť.
Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny a zamiešame s vychladnutým pudingom.
Zostavenie:
Na spodný medový plát rovnomerne rozotrieme krém. Navrch natrieme vyšľahanú šľahačku a na ňu poukladáme nakrájané kocky s čokoládovou polevou. Zákusok necháme odstáť v chladničke cez noc, aby pláty zmäkli.
Tip:
Výborný na oslavy, sviatky, alebo len tak ku káve. Naozaj stojí za vyskúšanie.
Dobrú chuť!
Leave a Reply