Metrový koláč – úžasný koláč, ktorý vás nikdy neomrzí.

Pečiete tento koláč? Myslíme, že táto stará dobrá klasika nikdy neomrzí…

Jedna zo starých klasík, na ktorú sa nemôžete vynadívať ani dnes. Hviezda rodinných obedov a slávnostných stretnutí azda nie je nikto, komu stačí  jedná porcia  tejto pochúťky. Nedá  veľa práce, pripraviť si tento koláčik, ale je veľmi chutný.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 6 vajec
  • 20 dkg cukru
  • 1,5 dl oleja
  • 1,5 dl vlažnej vody
  • 38 dkg múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny,
  • 2 lyžice kakaového prášku

Bielka vyšľaháme na tuhý sneh.

Žĺtka vymiešame s cukrom do peny, pridáme olej, vlažnú vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Nakoniec opatrne primiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu necháme čistú  a do druhej primiešame kakao.  Každé cesto pečieme osobitne.

Pečieme v naolejovanej a múkou vysypanej forme na srnčí chrbát. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 40 minút. Upečené korpusy necháme vychladnúť a nakrájame ich na plátky hrubé asi 1 cm.

Krém:

  • 9 dl mlieka
  • 3 baličky  punčového pudingového prášku
  • 25 dkg masla
  • 15 dkg  práškového cukru,
  • Príchuť rumu alebo rumu podľa chuti.

Pudingový prášok dobre  rozmiešame v troche studeného mlieka.

Zvyšok mlieka privedieme do varu, pridáme rozmiešaný pudingový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Vrch zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny.

Do vychladnutého pudingu postupne primiešame vymiešané maslo.  Nakoniec pridáme trochu rumu, alebo rumovej arómy, dobre vymiešame.

Na vrch:

  • 200 g tmavej čokolády
  • 2 PL oleja

Tmavú čokoládu rozpustime vo vodnom kúpeli a vymiešame s olejem do leskla.

Koláčik si poskladáme tak, že zoberieme jeden biely plátok natrieme ho krémom a zlepíme s kakaovým plátkom, kakaový plátok natrieme krémom a priložíme biely plátok, krém, kakaový plátok, krém, takto pokračujeme, kým minieme všetky plátky a krém.

Vrch koláča polejeme čokoládovou polevou a odložíme na noc do chladničky. Ráno koláčik vyberieme a  nakrájame ho šikmo tak, aby sa nám vytvoril vzor ako na obrázku.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*