Pečiete tento koláč? Myslíme, že táto stará dobrá klasika nikdy neomrzí…
Jedna zo starých klasík, na ktorú sa nemôžete vynadívať ani dnes. Hviezda rodinných obedov a slávnostných stretnutí azda nie je nikto, komu stačí jedná porcia tejto pochúťky. Nedá veľa práce, pripraviť si tento koláčik, ale je veľmi chutný.
Ingrediencie:
Cesto:
- 6 vajec
- 20 dkg cukru
- 1,5 dl oleja
- 1,5 dl vlažnej vody
- 38 dkg múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička sódy bikarbóny,
- 2 lyžice kakaového prášku
Bielka vyšľaháme na tuhý sneh.
Žĺtka vymiešame s cukrom do peny, pridáme olej, vlažnú vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Nakoniec opatrne primiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu necháme čistú a do druhej primiešame kakao. Každé cesto pečieme osobitne.
Pečieme v naolejovanej a múkou vysypanej forme na srnčí chrbát. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 40 minút. Upečené korpusy necháme vychladnúť a nakrájame ich na plátky hrubé asi 1 cm.
Krém:
- 9 dl mlieka
- 3 baličky punčového pudingového prášku
- 25 dkg masla
- 15 dkg práškového cukru,
- Príchuť rumu alebo rumu podľa chuti.
Pudingový prášok dobre rozmiešame v troche studeného mlieka.
Zvyšok mlieka privedieme do varu, pridáme rozmiešaný pudingový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Vrch zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny.
Do vychladnutého pudingu postupne primiešame vymiešané maslo. Nakoniec pridáme trochu rumu, alebo rumovej arómy, dobre vymiešame.
Na vrch:
- 200 g tmavej čokolády
- 2 PL oleja
Tmavú čokoládu rozpustime vo vodnom kúpeli a vymiešame s olejem do leskla.
Koláčik si poskladáme tak, že zoberieme jeden biely plátok natrieme ho krémom a zlepíme s kakaovým plátkom, kakaový plátok natrieme krémom a priložíme biely plátok, krém, kakaový plátok, krém, takto pokračujeme, kým minieme všetky plátky a krém.
Vrch koláča polejeme čokoládovou polevou a odložíme na noc do chladničky. Ráno koláčik vyberieme a nakrájame ho šikmo tak, aby sa nám vytvoril vzor ako na obrázku.
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply