Môj dedko sa dožil 102 rokov! Toto sú 3 potraviny, ktoré jedol každý deň…

Tieto 3 potraviny sa oplatí jesť každý deň!

Celý život žil môj dedko v dedine a staral sa o farmu, hovädzí dobytok a pestoval zeleninovú záhradu. Bol len zriedka v obchode, jedlo si moc nekupoval, ale skôr len nevyhnutnosti ako zápalky, sviečky a domáce potreby. Všetky potraviny, ktoré jedol pochádzali z jeho záhradky. Osobitnú pozornosť si však vyžadujú 3 potraviny, ktoré jedol každý deň, a ktorým vďačí za svoju dlhovekosť.

1) VAJCIA

„Mať vlastnú farmu a nevychovávať kurčatá je rovnaké ako žiť na dedine a ísť do mesta na čerstvý vzduch,“ povedal starý otec. Do dvanástich rokov, kým ma rodičia nezobrali žiť do mesta, sme mali úžasný život: skoro ráno som zbieral vajíčka v kurníku a vzal ich do kuchyne, kde ich jedol môj dedko. Zbieral som rád vajcia, dávalo mi to potešenie porovnateľné s nečakaným nálezom malého pokladu a môj dedko často platil za moju prácu medom a voštinami.

Najčastejšie ich jedol surové: vzal pár priamo z koša, rozbil vrch, osolil a vypil.

2) MED

Môj dedko celý život nejedol cukor. Absolútne. Nie preto, že mal ohnivú vytrvalosť, ale preto, že mal vlastný včelín , prístup k medu, hrebeňom a včeliemu peľu. Miloval sladké, ale zároveň ťažké jedlá: mlieko s medom, palacinky s medom, drvené vlašské orechy s pár lyžicami krištáľovo čistého medu a dokonca silný čierny čaj, opäť s medom.

„Prečo potrebujem cukor, keď mám med? Cukor je potravou otrokov na plantáži a med je darom včiel.“ – hovorieval. ,,Okrem toho je ľahké zvyknúť si na cukor, ale nie na med,“ a v tom mal naozaj pravdu, bola škoda zbaviť sa vlastnej závislosti na cukre, ale keď som prešiel na domáci med, všetko zapadlo na miesto.

,,Ak ste unavený, urobte si teplú vodu s pár lyžičkami medu a budete až do večera hučať ako včela.“ radil dedko. Ako dieťa som sám miloval tento jeho vynález, aj keď predovšetkým som zbožňoval mlieko s medom: chutné a zdravé. A pretože som bol aktívne dieťa a často som potreboval „dobíjanie“, bežal som často po mede a mlieku – energie bolo viac než dosť, hlavné je nepreháňať to.

3) MLIEKO

Mlieko je tretím pilierom energie dedka. V horúcich dňoch dedko píl chladné čerstvé mlieko, ktoré sa v pivnici ochladilo, a v chladnom zimnom dni teplé mlieko s medom. Môj starý otec bol stúpencom jednoduchosti a rád jedol jedlo „tak, ako je“, takže syry a iné mliečne výrobky podávala iba babička, ale mlieko tam bolo vždy. Jedna z viet, ktoré si pamätám najviac: „Prečo piť vodu, keď je mlieko?“ Všetci moji kamaráti, ktorí ku mne prišli po horúcich futbalových bitkách alebo hraní „vojnových hier“, uhasili smäd nie vodou, ale čerstvým mliekom.

Dedkovu lásku k mlieku možno vysvetliť aj tým, že doslova miloval všetky svoje kravy, hľadal pre nich najlepšie lúky, kŕmil ich doma a dával im mená, mal jemné spojenie so zvieraťom, ktoré ho kŕmi, a slová „dobytok“ sú adresované jeho hospodárskym zvieratám, ktoré som od neho vôbec nepočul. Čerstvé, prírodné produkty z vlastnej záhrady, z vašich dobre upravených kráv a kôz, láskyplne vyrobené úle pre včely a med – ako je možné vymeniť za cukor alebo konzervačné látky? Pre moderných obyvateľov mesta je to bohužiaľ stále ťažšie pochopiť.

Zdieľajte tieto rady aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*