Vždy keď babičke opúchali nohy, pila tento čaj…
Petržlen, rovnako ako väčšina bylín, je veľmi zdravý. Okrem jeho výživových a chuťových vlastností ho však môžeme použiť ako liek! Okrem toho môžeme využiť väčšinu jeho schopností vo forme nálevov.
Petržlen na opuch
Opuch končatín môže mať mnoho príčin – nesprávna strava, problémy s obehovým systémom, ochorenia obličiek, menštruácia, zmena počasia a mnoho, mnoho ďalších. Tento stav je veľmi nepríjemný a môže spôsobiť bolesť a ťažkosti s chôdzou. Ak hľadáme riešenie, stojí za to siahnuť po infúzii petržlenu. Táto rastlina má diuretický účinok a práve problémy so zadržiavaním tekutín sú najčastejšou príčinou opuchu. V roku 2002 bola v časopise Journal of Ethnopharmacology publikovaná štúdia, ktorá potvrdzuje schopnosť petržlenu blahodárne pôsobiť na draselné a sodíkové iónové pumpy v bunkách , ako aj stimulovať osmózu a tvorbu moču. Navyše, na rozdiel od populárnych diuretík, nemá žiadne vedľajšie účinky.
Prevencia rakoviny
Je známe, že myristín, ktorý sa nachádza v petržlenovej vňati, inhibuje rast rakovinových buniek. Uskutočnený výskum ukazuje, že najúčinnejšie funguje v prípade rakoviny pľúc a žalúdka – znižuje už vzniknuté rakovinové zmeny a zabraňuje tvorbe ďalších zmien, ako aj chorôb vo všeobecnosti
Podpora mozgu
Odvar z petržlenu zmierňuje príznaky spôsobené poruchami mozgu! A čo viac, zlepšuje prácu neurotransmiterov, znižuje vplyv škodlivých faktorov na mozgovú kôru a zlepšuje prácu neurónov nachádzajúcich sa v mozgu.
Protizápalový
Petržlen je plný vitamínu C a antioxidantov. Okrem toho lieči bolesť spôsobenú reumatizmom a osteoporózou, ako aj bolesť kĺbov. Zmierňuje zápal a urýchľuje jeho liečbu a pravidelne konzumuje, zabraňuje ich tvorbe!
Na prípravu petržlenového čaju budete potrebovať:
Prísady:
- 5 vetvičiek petržlenu
- pol citróna,
- 3 poháre vody,
- čajová lyžičky medu.
Príprava:
Zahrejte vodu (nemala by byť úplne vriaca!) a nalejte ju na petržlenovú vňať a citrón, predtým umiestnenú v džbáne. Držte stonky petržlenu tak, aby neboli úplne ponorené a boli v hornej časti misky. Nechajte stáť 5 minút. Po uplynutí tejto doby odstráňte petržlenovú vňať, pridajte citrón a med. Pite niekoľkokrát denne.
Zdieľajte túto radu s priateľmi!
Leave a Reply