Moja babička vždy na jar zbierala púpavu a varila tento elixír dlhovekosti! Lieči zápaly, priedušky a pomáha na vykašliavanie…

ýborný recept na domáci púpavový sirup, ktorý sa už oddávna používal na liečbu a prevenciu rôznych chorôb. Dokonca sa hovorilo, že v žltých hlavičkách je ukrytá sila samotného slnka. Kto pije púpavový sirup, ten sa bude tešiť zdraviu a ostane dlho pri sile. Špeciálne sa účinky púpavy vyzdvihujú pri starostlivosti o zdravie pečene. Tieto žlté hlavičky jej môžu byť ohromne nápomocné.

Účinky púpavového sirupu:

– prevencia a liečba ochorení priedušiek, úľava pri kašli,

– pomáha pri zápaloch pečene a napomáha k jej regenerácii,

– pomáha udržať zdravý žalúdok, čistí krv a črevá,

– rozpúšťa žlčové a ladvinové kamene a zlepšuje činnosť sleziny,

– pomáha pri dne a reume,

– odstraňuje pocit únavy,

– zmierňuje opuch,

– pomáha pri jarných alergiách,

– pomáha činnosti žliaz,

– znižuje krvný tlak, riedi príliš hustú krv

– dodáva telu energiu.

Varený sirup

Potrebujeme:

230 ks. púpavových kvetov,

1,5 l vody,

2 citróny,

1 kg trstinového cukru

Postup:

Kvety zbierame najlepšie v bezprašnom prostredí, v plnom kvetenstve. Kvety necháme vysušiť na slneičku a zalejeme odmeranou vodou a necháme do druhého dňa vylúhovať. Potom  precedíme cez plátno, ľahko vytlačíme, pridáme citróny, dobre umyté a nakrájané na plátky, cukor a za občasného miešania varíme. Varíme, až kým sirup mierne zhustne. Teplý sirup nalejeme do čistých, nahriatych pohárov, uzavrieme viečkami a uložíme v chlade a tme. Používame na sladenie čajov a limonád. Prípadne aj ako sladidlo do dezertov.

Bol tento článok užitočný? Zdieľajte ho so svojou rodinou a priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*