Mozartove kocky sú veľmi jednoduché, no lahodné rezy, vyrobené z ľahko dostupných a lacných surovín, vďaka čomu sú veľmi praktické a vhodné na všedný deň, ale aj na akúkoľvek špeciálnu príležitosť.
Ingrediencie:
Korpus:
- 5 vajec
- štipka soli
- 150 g cukru
- 200 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 200 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 120 g mletých vlašských orechov
Na krém:
- 600 ml mlieka
- 2 vanilkové pudingy
- 150 g cukru
- 1 lyžička vanilkovej arómy
- 250 g margarínu (alebo masla)
Viac:
podľa chuti:
- mleté vlašské orechy na posypanie (asi 50 g)
- alebo čokoládová poleva( 100 g tmavej čokolády + 2 lyžice oleja)
Postup:
Celé vajcia, soľ a cukor dáme do misky a niekoľko minút šľaháme do peny. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a ďalej miešame mixérom na najnižších otáčkach, postupne tenkým prúdom prilievame mlieko.
Hneď potom za stáleho miešania tenkým prúdom prilievame olej a na záver pridáme pomleté vlašské orechy a ešte raz dobre vymiešame na hladkú zmes.
Veľký plech vystelieme papierom na pečenie a vylejeme zmes. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 20 minút. Urobíme si test ihlou. Korpus necháme vychladnúť, odstránime papier na pečenie a rozrežeme na polovicu.
V troche studeného mlieka rozmiešame pudingový prášok, zvyšok mlieka s cukrom a vanilkovou príchuťou privedieme do varu. Odstavíme z ohňa, vmiešame puding, prilievame tenkým prúdom a stále miešame, potom vrátime na stredný oheň, kým nezhustne. Odstráňte z tepla, prikryte potravinovou fóliou a nechajte pri izbovej teplote vychladnúť.
Maslo vymiešame do peny a postupne zmiešame s vychladnutým pudingom. Dobre vymiešame.
Na spodok položíme jeden plát, natrieme polovicou krému, zarovnáme, položíme druhý plát, natrieme zvyšným krémom, zarovnáme. Vrch posypeme mletými vlašskými orechmi, alebo polejeme čokoládovou polevou.
Tmavú čokoládu a olej rozpustíme vo vodnom kúpeli, vymiešame do leskla.
Koláč odložíme do chladničky na 2-3 hodiny stuhnúť. Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply