Mozartove toliare! Obľubená vianočná cukrovinka, ktorú si pochvaľuje celá rodina…

Potrebujete:
Cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 1 vajce
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • 100 g mletých mandlí

Marcipánové cesto:
  • 200 g marcipánovej hmoty
  • 75 g práškového cukru
  • niekoľko kvapiek zeleného farbiva
Náplň:
  • 150 g nugátu (gaštanový krém)
Poleva:
  • 100 g čokolády
  • 20 g Omegy
  • čajová lyžička oleja
  • pistácie na posypanie

Postup:

Na sucho zmiešajte múku, kakao, mleté mandle a cukor. Do stredu urobte jamku a rozbite do nej vajce. Zmäknuté maslo nakrájajte na kúsky a pridajte do misy. Najprv nožom nakrájajte maslo a kúsky obalte v múke a žĺtku, potom rukami rýchlo vypracujte omrvinku a potom ju spojte do cesta. Je dôležité pracovať rýchlo, aby sa cesto prílišným miesením nezahrialo a nezriedilo. Cesto zabaľte a nechajte ho dve hodiny odpočívať v chladničke.

Cesto rozvaľkajte na hrúbku 3 mm. Kuchynskú pracovnú dosku zľahka poprášte múkou, aby sa cesto nelepilo. Cesto môžete vyvaľkať bez toho, aby ste ho vložili medzi dva listy papiera na pečenie. Dá to trochu viac práce (papier sa krčí), ale cesto bez múky navyše je vždy lepšie.

Vykrojené kolieska preložte na plech s papierom na pečenie. Môžu byť blízko seba, cesto drží tvar. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C 10-12 minút. Upečené kúsky nechajte vychladnúť na mriežke.

Z mandľového cesta vykrojte kruh marcipánu. Mandľové cesto si môžete pripraviť sami doma alebo použiť marcipánovú hmotu z obchodu. Pastu nastrúhame na rezance a premiešame s cukrom a niekoľkými kvapkami zeleného potravinárskeho farbiva. Farbu možno vynechať, kolieska môžu zostať biele. Vykrajujte kolieska s rovnakým priemerom ako cesto.

Do stredu každého upečeného koláča dajte trochu plnky. Náplň je len na vás. Môže to byť zmes masla a Nutelly alebo gaštanový či nugátový krém alebo iné tmavé kakao. Aby ste si uľahčili prácu, použite na nanášanie krému zdobičku alebo cukrárenské vrecko s hviezdicovým nadstavcom. Pri lepení koliesok zľahka stlačte a krém sa rozotrie po celej ploche. Cukrovinky preložte do dvoch krémom nastriekaných koliesok a medzi ne vložte vykrojený marcipán.

Čokoládu nalámeme na kúsky a zohrievame na miernom ohni spolu s tukom a olejom. Zmes dobre premiešajte. Každý kúsok namočte do čokolády a nechajte čiastočne zaschnúť. Potom posypte nasekanými nesolenými pistáciami. Čokoláda musí pred zdobením mierne stuhnúť; ak je príliš tekutá, časť pistácií sa do nej ponorí a kontrast farieb nebude taký výrazný.

Hotové sušienky vložte do uzatvárateľnej nádoby a uchovávajte v chlade a suchu. Sušienky potrebujú len niekoľko dní na stuhnutie. Tí, ktorí majú radi tvrdšie sušienky, si na nich pochutnajú deň po ich dokončení.

Prajeme príjemné pečenie 🙂

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*