MRKVOVO – ORECHOVÁ BÁBOVKA.

Šťavnatá, voňavá a výživná – ideálna k čaju, káve alebo ako zdravá desiata!

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • 1,5 šálky kryštálového cukru (225 g)
  • 1 šálka mlieka (200 ml)
  • 1 šálka oleja (200 ml)
  • 2,5 šálky hladkej múky (300 g)
  • 2 balíčky prášku do pečiva (20 g)
  • 1 balíček vanilínového cukru (5 g)
  • 2 šálky nastrúhanej mrkvy (cca 200 g)
  • 1 šálka nasekaných vlašských orechov (cca 100 g, podľa chuti)
  • Štipka škorice (voliteľné, ale odporúčané)

Postup:

Príprava cesta:

Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom, kým zmes nebude svetlá a nadýchaná. Pridajte mlieko a olej, dobre premiešajte.

Pridanie suchých surovín:

Do zmesi preosejte múku, prášok do pečiva a vanilínový cukor. Môžete pridať aj škoricu. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek.

Mrkva a orechy:

Do cesta vmiešajte nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy.

Pečenie:

Cesto vylejte do vymastenej  a múkou vysypanej formy. ( Môžete piecť aj na plechu ako koláč)
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 35–40 minút, alebo kým špajdľa po zapichnutí nevyjde suchá.

Chladenie a podávanie:

Koláč nechajte vychladnúť pred krájaním. Môžete ho posypať práškovým cukrom, poliať citrónovou polevou alebo podávať s jogurtom či šľahačkou.

Tipy:

  • Pre zdravšiu verziu nahraďte polovicu cukru medom alebo trstinovým cukrom.
  • Orechy môžete nahradiť lieskovcami, mandľami alebo koláč upiecť bez orechov.
  • Skvelý aj na zmrazenie – nakrájajte a zamraz porcie na neskôr.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*