
Šťavnatá, voňavá a výživná – ideálna k čaju, káve alebo ako zdravá desiata!
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 1,5 šálky kryštálového cukru (225 g)
- 1 šálka mlieka (200 ml)
- 1 šálka oleja (200 ml)
- 2,5 šálky hladkej múky (300 g)
- 2 balíčky prášku do pečiva (20 g)
- 1 balíček vanilínového cukru (5 g)
- 2 šálky nastrúhanej mrkvy (cca 200 g)
- 1 šálka nasekaných vlašských orechov (cca 100 g, podľa chuti)
- Štipka škorice (voliteľné, ale odporúčané)
Postup:
Príprava cesta:
Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom, kým zmes nebude svetlá a nadýchaná. Pridajte mlieko a olej, dobre premiešajte.
Pridanie suchých surovín:
Do zmesi preosejte múku, prášok do pečiva a vanilínový cukor. Môžete pridať aj škoricu. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek.
Mrkva a orechy:
Do cesta vmiešajte nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy.
Pečenie:
Cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. ( Môžete piecť aj na plechu ako koláč)
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 35–40 minút, alebo kým špajdľa po zapichnutí nevyjde suchá.
Chladenie a podávanie:
Koláč nechajte vychladnúť pred krájaním. Môžete ho posypať práškovým cukrom, poliať citrónovou polevou alebo podávať s jogurtom či šľahačkou.
Tipy:
- Pre zdravšiu verziu nahraďte polovicu cukru medom alebo trstinovým cukrom.
- Orechy môžete nahradiť lieskovcami, mandľami alebo koláč upiecť bez orechov.
- Skvelý aj na zmrazenie – nakrájajte a zamraz porcie na neskôr.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply