Mrkvový koláč bez cukru – musíte vyskúšať.

Ingrediencie:

Na koláč:

✿ 200 g  najemno nastrúhanej mrkvy
✿ 180 g  celozrnnej múky
✿ 120 ml  nesladeného jablkového pretlaku
✿ 2 veľké vajcia
✿ 65 g  sladidla bez cukru (alebo mníšske ovocie ,,Siraitia grosvenorii“)
✿ 60 ml  roztopeného kokosového oleja
✿ 5 ml  vanilkového extraktu
✿ 5 g  mletej škorice
✿ 5 g  prášku do pečiva
✿ 2,5 g  sódy bikarbóny
✿ 1,25 g  mletého muškátového orieška

✿ Voliteľné: 30 g  nasekaných vlašských orechov alebo nesladených hrozienok

Na polevu z gréckeho jogurtu:

✿ 240 g  plnotučného gréckeho jogurtu
✿ 15 ml  medu alebo sirupu bez cukru
✿ 2,5 ml  vanilkového extraktu

Postup:

Rúru predhrejte na 175 °C. Okrúhlu tortovú formu (20 cm) vymastite a dno vysteľte papierom na pečenie. Okraje jemne pomúčte.

Mrkvu umyte, ošúpte a nastrúhajte najemno. Ak je veľmi šťavnatá, jemne ju osušte papierovou utierkou.

V samostatnej mise zmiešajte múku, škoricu, muškátový oriešok, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Premiešajte, aby sa koreniny rovnomerne rozložili

Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia do svetlej peny. Pridajte jablkový pretlak, kokosový olej, sladidlo a vanilkový extrakt. Všetko dôkladne premiešajte. Postupne pridáme múčnu zmes. Miešajte len kým sa zmes spojí, nepreháňajte miešanie. Pridajte nastrúhanú mrkvu a voliteľne orechy alebo hrozienka.

Cesto nalejte do pripravenej formy a zarovnajte povrch. Pečte 30–35 minút. Otestujte špáradlom.

Grécky jogurt preceďte cez gázu.  Zmiešajte ho s medom (alebo sirupom) a vanilkovým extraktom. Uchovávajte v chladničke do použitia.

Koláč nechajte úplne vychladnúť. Potrite ho pripravenou jogurtovou polevou a ozdobte podľa chuti (napr. orechmi, strúhanou mrkvou…). Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*