
Ingrediencie:
Na koláč:
✿ 200 g najemno nastrúhanej mrkvy
✿ 180 g celozrnnej múky
✿ 120 ml nesladeného jablkového pretlaku
✿ 2 veľké vajcia
✿ 65 g sladidla bez cukru (alebo mníšske ovocie ,,Siraitia grosvenorii“)
✿ 60 ml roztopeného kokosového oleja
✿ 5 ml vanilkového extraktu
✿ 5 g mletej škorice
✿ 5 g prášku do pečiva
✿ 2,5 g sódy bikarbóny
✿ 1,25 g mletého muškátového orieška
✿ Voliteľné: 30 g nasekaných vlašských orechov alebo nesladených hrozienok
Na polevu z gréckeho jogurtu:
✿ 240 g plnotučného gréckeho jogurtu
✿ 15 ml medu alebo sirupu bez cukru
✿ 2,5 ml vanilkového extraktu
Postup:
Rúru predhrejte na 175 °C. Okrúhlu tortovú formu (20 cm) vymastite a dno vysteľte papierom na pečenie. Okraje jemne pomúčte.
Mrkvu umyte, ošúpte a nastrúhajte najemno. Ak je veľmi šťavnatá, jemne ju osušte papierovou utierkou.
V samostatnej mise zmiešajte múku, škoricu, muškátový oriešok, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Premiešajte, aby sa koreniny rovnomerne rozložili
Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia do svetlej peny. Pridajte jablkový pretlak, kokosový olej, sladidlo a vanilkový extrakt. Všetko dôkladne premiešajte. Postupne pridáme múčnu zmes. Miešajte len kým sa zmes spojí, nepreháňajte miešanie. Pridajte nastrúhanú mrkvu a voliteľne orechy alebo hrozienka.
Cesto nalejte do pripravenej formy a zarovnajte povrch. Pečte 30–35 minút. Otestujte špáradlom.
Grécky jogurt preceďte cez gázu. Zmiešajte ho s medom (alebo sirupom) a vanilkovým extraktom. Uchovávajte v chladničke do použitia.
Koláč nechajte úplne vychladnúť. Potrite ho pripravenou jogurtovou polevou a ozdobte podľa chuti (napr. orechmi, strúhanou mrkvou…). Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply