Ljubiša Jovanović z okolia Nišu a jeho rodina sa začali venovať vážnejšej produkcii červených bobúľ – GOJI, po tom, ako sa muž vyliečil z rakoviny hrubého čreva.
Je veľmi vďačný, pretože verí, že mu pri liečení pomohli popri chemoterapii aj plody goji, a tak sa rozhodol s manželkou a synmi pustiť sa do serióznejšej výroby tohto super ovocia.
Synovia Nemanja a Nikola, poľnohospodársky inžinieri, prakticky uplatnili svoje znalosti pri vybudovaní plantáže a škôlky liečivých plodov na juhu Srbska. Postavili plantáž, vydali sa na cestu výskumu, štúdia, predaj ovocia a sadeníc, píše Agroklub.
Goji (Kustovnica čínska) rastie ako košatý strom, dosahuje výšku dva až tri metre. Povinnou mierou starostlivosti je každú jar prerezávanie, ktoré tvaruje korunu do tvaru dáždnika. Plody sú šťavnaté, oranžovočervenej farby, podlhovastého tvaru, dlhé až tri centimetre. Majú špecifickú sladko-kyslú chuť.
Vo svojej škôlke a ukážkovej plantáži majú 11 odrôd goji a ako jediní v Európe majú kustovnicu čiernu( goji čierna), ktorá je dnes považovaná za jednu z najliečivejších a najvýnosnejších rastlín.
„Je to vzácny, najdrahší a veľmi liečivý rastlinný druh. Zatiaľ málo známy a stále nedostatočne prebádaný. Špecifický je zber čiernych bobúľ, robí sa pinzetou so stopkou, aby šťava nevytekala a neoxidovala,“ hovorí Ljubiša.
Čierne bobule sú bohaté na antokyány a oligomérne proantokyanidíny (OPC) 3690 mg v 100 gramoch. Jeden z najsilnejších antioxidantov vyskytujúcich sa v prírode, ktorý má schopnosť rýchlo a efektívne vypudzovať voľné radikály z tela. Bohatý zdroj železa a ďalších vitamínov a minerálov. Denná dávka je tri až šesť gramov.
Goji možno pestovať na pôdach, ktoré sú úrodnejšie, odvodňujúce a slnečné. Darí sa mu v nadmorských výškach 100 až 1 000 metrov.
„Pre vlastnú potrebu sa pestuje na plantážach a v záhradách. Môže sa vysádzať počas celého roka od marca do neskorej jesene. Vzdialenosť v rade je jeden meter a medzi radmi 2,5 m. Na zdvihnutie plantáže potrebujete tyče a drôty (mrežoviny), kvapkový závlahový systém, ako aj sieť proti krupobitiu“, hovorí Ljubiša.
Rastlina kvitne od júna do novembra, dozrievanie plodov je postupné. Zber sa vykonáva ručne v malých nádobách, aby nedošlo k poškodeniu. Môžu sa uchovávať zmrazené po dlhú dobu. Sušia sa na slnku v tenkej vrstve.
Plody Goji sa svojou chuťou a neodolateľne krásnym vzhľadom konzumujú čerstvé ale aj suché. Odporúčaná denná dávka červených plodov kustovnice je 20 až 50 gramov a kustovnice čiernej tri až šesť gramov.
Plody goji sa pre svoj liečivý účinok nazývajú posvätnou rastlinou. Pôvodom je z Tibetu. Bobule sú bohaté na vitamín A a karetenoidy, preto sú dôležité aj pre udržanie zdravého zraku.
Plody goji sú považované za potraviny s najväčším množstvom živín, sú bohaté na esenciálne aminokyseliny, vitamín C, stopové prvky, železo, meď, draslík a zinok.
Goji sa považuje za prírodný liek na množstvo ochorení ako cukrovka či vysoký krvný tlak. Niektoré štúdie ukazujú aj pozitívny vplyv pri potláčaní rastu karcinogénov. V Číne sa tieto bobuľky považujú aj za fontánu mladosti, ktorá ľuďom do vysokého veku pomáha udržiavať mladistvý vzhľad, napnutú pokožku a vitalitu. Dnes sa však už týmito obdivuhodnými vlastnosťami goji zaoberá aj veda, ktorá množstvo liečivých vlastností potvrdila, čím vzrástol aj záujem o plody a stúpla celková popularita tejto superpotraviny.
Goji proti rakovine
Štúdie ukázali, že konzumácia plodov goji môže pomôcť v boji proti rakovinotvorným bunkám. Plody obsahujú látky, ktoré spomaľujú rast nádorov. Vitamín C, antioxidanty, karotenoidy a zeaxantín pomáhajú znížiť zápaly v tele, spomaliť rast rakovinotvorných buniek a podporiť schopnosť organizmu poradiť si s touto zákernou chorobou. Kustovnica zároveň znižuje nežiadúce účinky, ktoré sa objavujú počas chemoterapie a rádioterapie.
Nežiadúce účinky Goji
Niektorí ľudia môžu byť na goji alergickí a tieto bobule im môžu privodiť anafylaktický šok. Problém sa môže vyskytnúť aj pri konzumácii sušených plodov, keďže niektoré obsahujú sulfáty, na ktoré môžu byť niektorí ľudia alergickí.
Na konzumáciu veľkého množstva alebo dlhodobú konzumáciu goji by si mali dať pozor ľudia užívajúci lieky na zrážanlivosť krvi, krvný tlak a cholesterol, pretože goji zvyšuje riziko krvácania a znižuje hladinu cukru. Goji nie je vhodné pre deti mladšie ako 1,5 roka. Inak si tieto plody môžu dopriať všetky vekové kategórie, pokiaľ lekár vyslovene nerozhodne o nevhodnosti konzumácie tejto plodiny. Množstvo je však potrebné prispôsobiť veku, teda deti by rozhodne nemali zjesť viac než hrsť bobúľ denne.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply