Na mnohých miestach je zakázaný, aj keď by ho mali povinne konzumovať všetci ľudia starší ako 50 rokov.

Kto by si  nechcel udržať svoje mladistvé pohyby a v pohode si užívať svoj život. S týmto Vám môže pomôcť  mak. Mak pochádza zo Strednej Ázie, ale v súčasnosti sa najviac konzumuje v Európe.

Našťastie mak zaujíma ústredné miesto v stredoeurópskych stravovacích návykoch, hoci len málo ľudí vie o jeho liečivých vlastnostiach.

Obsahuje veľa horčíka, / obnova kosti/  rastlinných mastných kyselín /Omega 4/ , aminokyselín, enzýmov: plus fosfor, vápnik, draslík a železo sa v ňom tiež nachádzajú. Málokto vie, že spomaľuje proces starnutia; obmedzuje odbúravanie kostí a začína obnovovať zrednuté kostné tkanivo.

Znižuje vysoký krvný tlak. Vďaka zloženiu nenasýtených mastných kyselín je možné zabrániť vzniku trombózy a embólie. Normalizuje hladinu cholesterolu v krvi a zároveň zvyšuje obranný mechanizmus tela. A v neposlednom rade takmer úplne eliminuje  kŕče, ktoré vznikajú v nohách.

Tiež zvyšuje duševnú výkonnosť, má priaznivý vplyv na hojenie rán. A je tu ešte jeden argument v jeho prospech: stojí len pätinu  z toho, čo stoja potravinové doplnky inzerované  na podporu mozgovej činnosti. Mali by sme tiež vedieť, že nemá liečivý účinok okamžite, ale  v dlhodobom horizonte (2-3 mesiace), tom znamená, že mak by sme mali konzumovať pravidelne.

Odporúčané použitie a skladovanie:

Mletý mak sa zmieša s trochou vody, ochutí medom alebo cukrom, umiestni sa do nádoby a potom sa uloží do chladničky.

V prvých mesiacoch ho konzumujeme denne, najmenej 1 polievkovú lyžicu. Neskôr (v závislosti od stavu organizmu) každé dva dni.

Môže sa tiež konzumovať takto: Denne (ráno alebo popoludní) použijeme  1- 0,5 dl mlieka alebo vody a jednu vrchovatú  polievkovú lyžicu maku, osladíme si podľa chuti, zmiešame  a vypijeme. Po chvíli, môžeme zapiť pohárom mlieka alebo vody. Po dosiahnutí veku 50 rokov sa odporúča konzumovať mak pravidelne.

Čo si o tom myslíte? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*